ekonomska neznalica /

Pametovao pa dobio lekciju: zastupnik HDS-a Hrg predstavio plan za veći minimalac pa ga ekonomistica pošteno 'oprala'

Image
Foto: Facebook / Branko Hrg

U diskusiju se uključila ekonomistica Vedrana Pribičević koja ga je ukratko podučila i dokazala mu da je ekonomski nepismen

24.11.2017.
17:50
Facebook / Branko Hrg
VOYO logo

Branko Hrg, zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke predstavio je prijedlog zakona o minimalnoj plaći od 4.000 kuna neto, a kada je na svom službenom Facebook profilu pokušao objasniti kako je došao do tog iznosa, ispao je - neznalica.

U diskusiju se uključila ekonomistica Vedrana Pribičević koja ga je ukratko podučila i dokazala mu da je ekonomski nepismen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepiske njihovih objava prenosimo u cijelosti:

"Polazeći od brutalne stvarnosti u kojoj za svoj rad od 8 sati dnevno netko dobije 2.620,80 kn mjesečno, a istodobno uvažavajući realne financijske mogućnosti i javnog i privatnog sektora HDS s punom odgovornošću izlazi s prijedlogom povećanja minimalne plaće na četiri tisuće kuna /4.000,00/ mjesečno. U tom smislu predlažemo model koji ne bi opteretio niti državne financije, niti bi doveo poduzetnike u financijski nepovoljnu situaciju, a zaposlenike u znatno bolji položaj nego li do sada. Dakle prijedlog sadržava izravne koristi za sve, a neizravne na demografske trendove, na unutarnje i vanjske migracije, kao goruće probleme hrvatskog društva", napisao je Hrg na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Pribičević mu je odgovorila ovako:

"Da biste izračunali efekt povećanja rasta minimalne plaće, potrebna vam je mikrosimulacijska analiza na individualnim podacima svih plaća u RH, a ne pomnožiti dva broja što ne predstavlja nikakvu analizu niti može biti temelj promjene ekonomske politike. Kako se koriste mikrosimulacijske metode možete pogledati ovdje ili pak pitati Ivicu Urbana na Institutu za javne financije. Sa obzirom da obnašate javnu funkciju, od vas očekujem da u analizama angažirate ljude koji su za navedeno područje stručni, odnosno da imaju međunarodne reference(odgovarajuće znanstvene publikacije u stranim časopisima). Rast minimalne plaće je vrlo ozbiljno pitanje na koje se ne može odgovoriti jednom tablicom sa tri unosa. Apeliram na vas da svoj prijedlog poduprete znanstvenim dokazima, jer imate odgovornost prema vašim biračima ali i kompletnoj hrvatskoj javnosti", napisala je i pritom mu stavila još jedan koristan link na stranicu Instituta za javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo