Padne li arbitraža, pada i vjeronauk u školi

Dok slovenski Ustavni sud razmatra Sporazum o arbitraži, u Hrvatskoj će se to teško dogoditi.

8.3.2010.
9:58
VOYO logo

Udruga More i kopno podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom. Potpisuje ga odvjetnik Vladimir Gredelj, koji se pismom obratio i predsjedniku Ivi Josipoviću jer je on do jučer bio jedan od zastupnika koji se protivio Sporazumu. No, Josipović mu nije odgovorio!

Slovenski Ustavni sud razmatra isti sporazum, ali su u Hrvatskoj veliki izgledi da Ustavni sud odbaci Gredeljev prijedlog. Naime, Ustavni se sud lani u srpnju oglasio nenadležnim za ocjenjivanje ustavnosti sadržaja međunarodnih ugovora. Zaključio je, međutim, kako je nadležan za ocjenu usklađenosti hrvatskih zakona s međunarodnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovodi to do ustavno neprihvatljivih učinaka. Nacionalni zakon mora biti sukladan međunarodnom ugovoru, ali Ustavni sud nije ovlašten ocijeniti je li međunarodni ugovor sukladan Ustavu", pojašnjava bivša sutkinja Ustavnog suda Agata Račan.

U časopisu Informator piše kako propisi nižeg ranga moraju biti u skladu s propisima višeg ranga. To znači da su Međunarodni ugovori po rangu između zakona i Ustava, pa bi zakoni morali biti u skladu s međunarodnim ugovorima i Ustavom, ali i međunarodni ugovori s Ustavom. Stoga se, prema mišljenju Agate Račan, Ustavni sud mogao oglasiti i nadležnim za odlučivanje o međunarodnim ugovorima, no to nije učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je to, moguće, zbog kojeg Sud šuti i o Vatikanskim ugovorima. A oni su, pak, najsporniji kada je riječ o vjeronauku u školama.

Izlaz iz tunela mogao bi se naći u izmjenama Ustava pri kojem se može odrediti nadležnost Ustavnog suda za međunarodne ugovore. Kako pri tome ne bi bilo problema s međunarodnim pravom, pravnici predlažu tzv. prethodnu kontrolu ustavnosti međunarodnih sporazuma, ali to je prekasno kad je riječ o slovensko-hrvatskom Arbitražnom sporazumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor bi trebao izrijekom urediti pitanje ustavne kontrole međunarodnih ugovora, vodeći računa o zaštiti nacionalnog Ustava, ali i o prihvaćenom načelu monizma odnosa unutrašnjeg i međunarodnog prava, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo