GDJE ZAPINJE? / Pacijenti se sve više žale na dugotrajna čekanja u bolnicama: 'Unatoč povremenim takvim situacijama, zbrinjavamo sve pacijente '

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Osim čekanja na pregled, pacijenti na Rebru satima čekaju i na bolničko liječenje

14.1.2024.
16:39
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Pacijenti u zagrebačkim i splitskim bolnicama sve češće moraju čekati te se žale da je velik broj ljudi naguran u male prostorije. Pacijenti s Rebra žalili su se da su nakon dugotrajnog čekanja zbog nedostatka ležaja na hitnom prijemu terapiju primali u sjedećem položaju, doznaje Index.

Predstojnik Klinike za traumatologiju Dinko Vidović svjestan je velikih gužvi i kaže da su nastale uslijed zahlađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o hitnim pacijentima koje naša klinika po prirodi zdravstvene skrbi i načinu djelovanja mora hitno i bez odgode zbrinjavati. S obzirom na to da nije moguće predvidjeti ni planirati broj hitnih slučajeva, takve okolnosti mogu utjecati na povećanu prisutnost pacijenata u čekaonici. Unatoč povremenim takvim situacijama, zbrinjavamo sve pacijente i nastojimo minimizirati dulje čekanje na preglede i obrade", rekao je Vidović.

POGLEDAJTE VIDEO: Riječki KBC drastično srezao liste čekanja, zadovoljni su i pacijenti: 'Sve ide po planu, ništa ne čekam'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjeni bolnički kapaciteti

Osim čekanja na pregled, pacijenti na Rebru satima čekaju i na bolničko liječenje.

"Zbog rekonstrukcijske obnove zgrada pogođenih potresom bolnički kapaciteti u KBC-u Zagreb smanjeni su za 662 bolničke postelje, što uvelike produljuje vrijeme zaprimanja pacijenata na bolničke odjele. Naglašavamo da su pacijenti na navedenim odjelima Objedinjenog hitnog bolničkog prijama medicinski zbrinuti i primaju potrebnu terapiju. Gore navedeno, kao i činjenica da je većina zagrebačkih bolnica u rekonstrukcijskoj obnovi, razlozi su popunjenosti kapaciteta Objedinjenog hitnog bolničkog prijama pa pacijenti ponekad doista iznimno primaju terapiju sjedeći", poručili su iz KBC-a Zagreb", rekli su iz KBC-a Zagreb za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo