PACIJENTI ŠALJU BROJNE PRITUŽBE NA OBITELJSKE LIJEČNIKE, A ONI PORUČUJU: / 'Zgranuti smo tom komunikacijom baš sada, u jeku pandemije'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Opseg posla obiteljskih liječnika raste s brojem Covid pozitivnih, a tu su još i dežurstva u Covid ambulantama, hvatanje kontakata i uzimanje briseva

2.12.2020.
17:53
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

"Zovem doktora" mail je adresa koju su otvorili HZZO i Ministarstvo zdravstva na koju pacijenti trebaju slati pritužbe na rad obiteljskih liječnika.

Sada su stigli prvi prigovori, a premda se time želi pomoći pacijentima u osiguravanju prava na zdravstvenu skrb, poruka razočaranih obiteljskih liječnika glasi: "HZZO traži žrtvu za svog nerad". Gotovo 150 pacijenata dnevno obrade u jednoj liječničkoj ordinaciji, a tu su još i mailovi, kao i pacijenti koji trebaju pregled u ordinaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"To su užasne brojke, to su nadljudski napori da bi se odgovorili na poruke, Vibere, Whatsappove. Odgovaram prije i poslije posla, ovisno u kojoj sam smjeni. Moram zanemariti obitelj, kako bi sve stigla i da mogu držati sve pod kontrolom jer nije lako s 2.000 pacijenata", kazala je za RTL Danas Davorka Došen Mrak, liječnica obiteljske medicine.

DOSSIER ZDRAVSTVO: Što čeka sustav jednom kada ova pandemija završi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebamo pomoć u organizaciji posla, a ne stalnu kritiku'

Opseg posla obiteljskih liječnika raste s brojem Covid pozitivnih, a tu su još i dežurstva u Covid ambulantama, hvatanje kontakata i uzimanje briseva. Zbog toga su, navode obiteljski liječnici, razočarani uspostavom e-mail adrese na koju se pacijenti nezadovoljni njihovim radom mogu žaliti HZZO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo zgranuti razinom komunikacije, u jeku pandemije, naše pacijente kojima bismo mi trebali biti pomoć, se poziva da nas prijavljuju - strašno. Dolazi gripa, sve druge respiratorne bolesti po zimi su učestalije, očekuje nas i cijepljenje protiv COVID-a to će isto biti delegirano nama, treba nam ohrabrenje i pomoć u organizaciji posla, a ne stalna kritika", rekla je Nataša Ban Toskić, šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Image
ĐIKIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: /

'Mnogi su znanstvenici šokirani jer tri znanstvenika, premijerovi savjetnici, daju lažne izjave'

Image
ĐIKIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: /

'Mnogi su znanstvenici šokirani jer tri znanstvenika, premijerovi savjetnici, daju lažne izjave'

U jednom danu na mail stiglo 238 pritužbi

Mail za pritužbe u funkciji je 24 sata te je u tom vremenu HZZO zaprimio 238 pritužbi. Od toga je 39 valjanih sa svim potrebnim osobnim podacima te podacima o liječniku. Građani se većinom žale na nemogućnost uspostavljanja kontakta s liječnikom obiteljske medicine kao i na otežanu dostupnost zdravstvene zaštite te na lošu organizaciju rada pojedinih domova zdravlja i ostalih ugovornih ordinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola je odmah krenula, poručili su. No, među pritužbama ima i pohvala. Tako je Radoslav iz Zagreba komentirao: "Poteškoća bude malo, ali malo sačekaš na telefonu i bez problema dobiješ sve što treba, nikakvih problema nema". Poruka liječnika je da treba smanjiti pritisak administracije i konačno u funkciju staviti e-zdravstvo jer je njih premalo, a opseg posla stalno raste, izvještava RTL Danas.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo