Ovrhe zbog 'fantomskih računa' haraju Hrvatskom

'Svakoga dana čujemo zbilja nevjerojatne slučajeve u kojima nastojimo pomoći ljudima', kažu iz Udruge za zaštitu potrošača.

2.2.2012.
10:07
VOYO logo

Ovrhe po "fantomskim" računima najnovija su "pošast" koja hara novčanicima građana. Tvrde to u Udruzi za zaštitu potrošača Zadarski potrošač u koju od početka godine dnevno dolazi po 15 potrošača s raznim pritužbama. Tri puta je to više nego što je bilo prije, a ovrhe su najčešće vezane uz HRT-ovu pretplatu. U jednoj od njih govori se o neplaćenoj pretplati od prije nekoliko godina. No, ovrha je poslana na pogrešno ime, pa pretplatnik, koji tvrdi kako uredno plaća svoje račune, sada traži obustavu ovrhe.

Ne želi centralno, a zbog njega dobio ovrhu

"Imamo i tužbu protiv Croatia Airlinesa koji je otkazao u zadnji trenutak let iz Zagreba za Zadar preko Pule, ponudivši putniku neki smiješan iznos za odštetu. Putnik je nezadovoljan jer je morao ostati u Zagrebu zbog čega je imao poslovne probleme, pa sada traži dvije tisuće kuna odštete. Udruzi se žalila gospođa s Plovanije koja nije imala vodu prošloga ljeta, a Vodovod se oglušio na njezine zahtjeve za smanjenje računa. Druga je Zadranka kažnjena sa 140 kuna za parkiranje, iako je platila deset kuna za sat parkinga, ali je zakasnila desetak minuta vraćajući se od liječnika. Problem je što je iznosu pridodan i račun za odvjetničke usluge, pa se popeo na 400 kuna. Savjetovali smo joj da plati kaznu, a odvjetnički ured uputi da ispostavi račun onome s kim su potpisali ugovor o suradnji", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Zadarskog potrošača Zoran Knežević navodeći kako imaju i pritužbu jednog obrtnika koji je po zatvaranju svog obrta dobio ovrhu zbog centralnog grijana koje ne želi. Pritom je, dodaje Knežević, obrtnik čak tražio i da se uklone instalacije iz njegovog poslovnog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90 puta pokušao uspostaviti poziv, pa dobio račun od 600 kuna

Među brojnim primjerima je i onaj građanina koji je putovao u Nizozemsku i dobio račun za mobitel od 600 kuna. Iako je imao nešto malo roaminga vjeruje da mi ne netko "napakirao" dodatni trošak i to samo zbog toga što je 90 puta pokušao uspostaviti poziv.

"Svakoga dana čujemo zbilja nevjerojatne slučajeve u kojima nastojimo pomoći ljudima. Nažalost, tamo gdje su potpisane određene obveze potrošača teško je nešto učiniti. Stoga savjetujemo: pazite što kupujete, ali i što potpisujete", poručio je Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li i sami prošli pakao zbog ovrhe na račun koji ste već platili ili uopće niste napravili? Jesu li Vam zaračunali višestruko veće iznose i tako povećali prvotni dug? Pošaljite nam svoju priču na adresu vijesti@portal.net.hr, potrudit ćemo se dobiti odgovore od nadležnih udruga i institucija. specijal-201012070191004-Pakao ovrha

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo