'PONOSNI SMO NA VAS' / Ovo su heroji koji su spriječili veću tragediju kod Rijeke: 'Zahvaljujući njima nitko ne oplakuje najmilije'

Image
Foto: Facebook / SPVH - Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

Oni su neposredni svjedoci jučerašnje nesreće u kojoj je kompozicija duga 311 metara, odnosno 19 vagona punih tereta naletjela na vozilo za održavanje pruge. Strojovođa je na svu sreću uspio iskočiti iz njega prije udara te nije bilo ljudskih žrtava

12.12.2023.
19:00
Facebook / SPVH - Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
VOYO logo

Dražen Cindrić, Josip Brozović, Nikolina Sabljak i Davor Brozović - to su djelatnici zahvaljujući kojima je izbjegnuta veća tragedija prilikom naleta teretnog vlaka privatne kompanije punog kukuruza na vozilo na održavanje pruge između kolodvora Meja i Škrljevo.

"Samo dan poslije prilično stresne smjene na poslu, osmijeh je na licima kao da se ništa dogodilo nije. U konačnici, imaju jako dobar razlog za osmijeh jer zahvaljujući isključivo njima, danas nitko ne oplakuje svoje najmilije, a lima - uvijek ima", objavio je Sindikat prometnika vlakova Hrvatske na svojoj Facebook stranici uz fotografiju ovih četvero djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili su da su ponosni na svoje djelatnike pa dodali "kad zakaže tehnika, važno je za ne zakažu ljudi".

Image
SLIJEDI ISTRAGA /

Sanacije pruge nakon teške željezničke nesreće kod Rijeke kreće večeras: 'Bit će popravljena za sedam dana'

Image
SLIJEDI ISTRAGA /

Sanacije pruge nakon teške željezničke nesreće kod Rijeke kreće večeras: 'Bit će popravljena za sedam dana'

Oni su neposredni svjedoci jučerašnje nesreće u kojoj je kompozicija duga 311 metara, odnosno 19 vagona punih tereta naletjela na vozilo za održavanje pruge. Strojovođa je na svu sreću uspio iskočiti iz njega prije udara te nije bilo ljudskih žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećena je željeznička pruga i sustav električnog napadanja te je promet tim pravcem zatvoren. Iako se u medijima spekuliralo da su vlaku otkazale kočnice, točan uzrok nesreće trebao bi otkriti očevid i istraga. Putnički promet se odvija uz presjedanje, a što se tiče prijevoza tereta, HŽ Infrastruktura i slovenske željeznice su dogovorile da se vozi alternativnim pravcem preko Ilirske Bistrice.

Član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić ranije je za RTL Danas pohvalio djelatnike koji su reagirali na vrijeme i spriječili goru tragediju, a posebno je istaknuo djelatnicu na kolodvoru Nikolinu Sabljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolegica Nikolina je radila u dnevnoj smjeni o ovom je prilikom pozdravljamo. Reagirala je na zadovoljavajući način, po pravilima. Ona je javila u Škrljevo našim drugim prometnicama da se maknu i tako je izbjegnuta tragedija", poručio je.

Odgovor na to zašto je do nesreće došlo pokušavaju otkriti istražitelji. Vlak koji je krenuo iz Koprivnice je bez kočenja protutnjao kroz kolodvor bez zaustavljanja.Barišić je potvrdio da je stao dva kolodvora prije Meje, a što se nakon toga dogodilo treba otkriti Istražno povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku su u tijeku tri istrage, jedna Ministarstva unutarnjih poslova, zajedničkog povjerenstva HŽ Infrastrukture i željezničkog prijevoznika te Agencije za istraživanje nesreća u željezničkom prometu. Na mjestu nesreće je pomaknuta pruga, a vagoni su potpuno skršeni te će otklanjanje posljedica nesreće biti ozbiljan zadatak. Procjenjuje se da će pruga biti popravljena za sedam dana, otkrio nam je voditelj Područne rane jedinice prometa HŽ Infrastrukture Stipo Barišić.

"Naručili smo pomoćni vlak koji putuje iz Zagreba prema mjestu nesreće. Drugi pomoćni vlak će doći od strane slovenskih željeznica i uputit ćemo ga kroz kolodvor Škrljevo prema drugom dijelu mjesta nesreće. Svaki će raditi na jednom dijelu vlaka. Pokušat ćemo tako ubrzati proces", objasnio je kako će teći proces uklanjanja vlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo slijedi popravljanje pruge i uspostavljanje elektrifikacije, a kukuruz koji se prosuo usisat će se industrijskim usisavačem.

POGLEDAJTE VIDEO: Amiru koja godinama živi uz kolodvor jutros je probudila nesreća: 'Vlak je samo produžio dalje s jakom sirenom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo