Niz zanimljivosti / Ovo su glasovi Hrvata: HDZ pobijedio u županijama i dijaspori, SDP pokorio najveće gradove!

Neki su već bili i opet ostaju u EP-u, ne nužno zahvaljujući istoj listi. No, ima i novih koje javnost u toj ulozi tek treba upoznati

27.5.2019.
18:45
VOYO logo

S dosad najvećim odzivom na europske izbore - Hrvatska je izabrala. Nakon velikog preokreta u samoj završnici, sinoć smo dobili 12-ero zastupnika za Europski parlament. 

HDZ je u postocima pobjednik, ali u istim tim postocima osvojili su gotovo upola manje nego na prošlim europskim izborima na koje su izišli u koaliciji.

Iako su izjednačeni po broju mandata - pogled izbliza u izborne rezultate otkriva i niz zanimljivosti: HDZ je pobijedio u županijama i dijaspori. Iznimka je Irska u koju su se iselili brojni Hrvati - ondje je vladajuća stranka dobila samo jedan glas. SDP je uvjerljivo trijumfirao u najvećim hrvatskim gradovima. Gotovo 30 posto Hrvata u zemlji i inozemstvu, 5 posto više nego na prošlim europskim izborima, odlučilo je tko će ih predstavljati u Bruxellesu i Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se može slobodno reći kako u Hrvatskoj postoji visoki stupanj demokratske svijesti da su u jednoj dobroj atmosferi pridonijeli, naravno, birači, ali i svi koji su na izborima sudjelovali", kazao je predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Đuro Sessa.

Stanje nakon izbora:

HDZ i SDP na ove su izbore izašli samostalno pa iako je HDZ-ovu listu zaokružilo najviše birača, osvojili su jednak broj mandata. U Europskom parlamentu i do sada su bila četvorica HDZ-ovaca, dok se broj SDP-ovaca udvostručio: s dvoje na četvero. HDZ je pobijedio u 13 županija, SDP u 5, ali i u Gradu Zagrebu. Amsterdamska koalicija pobijedila je u Istarskoj županiji, a HNS u Međimurskoj. No bivši partneri SDP-a, sada HDZ-a, izašli su samostalno i stigli tek na pola puta do praga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nema županiju u kojoj može slaviti, Mislav Kolakušić bilježi rekord u preferencijskim glasovima, zaokružilo ga je više od 80 posto glasača liste.

U velikim gradovima pobijedio je SDP: u Zagrebu, gdje je lista zagrebačkoga gradonačelnika tek deveti izbor, a slave i u Rijeci, Osijeku i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadar i Dubrovnik i dalje su uz HDZ, baš kao i Vukovar. Tamo je HDZ izbor četvrtine birača, a tek neznatno manje imaju suverenisti.

Upravo tu koalicijsku listu s Ružom Tomašić zaokruživalo se u dijaspori, gdje su se HDZ-ovi glasovi, iako su pobjednici, raspršili. Dio njihova kolača uzeo je i SDSS i osvojio gotovo 10 posto, dok je 8 posto glasova dano Neovisnima za Hrvatsku. Oni i u Bosni i Hercegovini ozbiljno nagrizaju HDZ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Argentini, SAD-u, Švedskoj, Norveškoj, Slovačkoj, Egiptu pobjeđuju Neovisni za Hrvatsku;  u Australiji, Austriji, Švicarskoj, Izraelu, ali uvjerljivo i u Njemačkoj i u Kanadi Suverenisti, dok su na drugom mjestu u te dvije zemlje Neovisni za Hrvatsku, a HDZ je tek treći izbor. U Irskoj je HDZ zaokružila doslovno samo jedna osoba, a tamo pobjeđuje ŽIVI ZID.

Dalija Orešković doživjela je poraz, ali pobjedu je mogla proglasiti samo u Indiji. MOST pobjedu nije odnio ni u svojoj bazi - Metkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko sve ide u EU parlament?

Neki su već bili i ostaju, ne nužno na temelju iste liste, a ima i novih koje javnost u toj ulozi tek treba upoznati.

Jedan od njih je Karlo Ressler, prvi na HDZ-ovoj listi. Dubravka Šuica koja nastavlja rad u Europskom parlamentu. Tomislav Sokol, nova nada HDZ-a i Željana Zovko koja je i sada u Bruxellesu, a najviše glasova dobila je iz Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od SDP-ovaca Biljana Borzan pretekla je preferencijskim glasovima Tonina Piculu, koji također ostaje u Parlamentu. Predrag Fred Matić prvi put saborske klube mijenja briselskim, a Romana Jerković trebat će pričekati odlazak Ujedinjenog Kraljevstva.

U Bruxellesu ostaje Ruža Tomašić, iako ne na temelju HDZ-ove liste kao 2014. godine. Mislav Kolakušić na krilima dobrog rezultata već najavljuje borbu za Pantovčak, ali birači njega žele - u Bruxellesu. Baš kao i Ivana Vilibora Sinčića, ali i Valtera Flegu koji odlazi iz fotelje istarskoga župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj, preferencijski glasovi koji su uvijek vrijedni analize i mogu itekako pogurati listu. Tu je pobjednica Ruža Tomašić, s gotovo 70 tisuća glasova. I prije pet godina je takvim glasovima pretekla Andreja Plenkovića koji je bio prvi na HDZ-ovoj listi. Odmah iza nje je Mislav Kolakušić.

Znatan broj preferencijskih glasova dobila je i Biljana Borzan, više od Tonina Picule koji je bio prvi na listi. Tu je i javnosti još nepoznat Karlo Ressler, nešto više od 52 tisuće glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći fenomeni izbora: 

Image

Detalji izbora koje niste znali! Hrast je pobijedio u Austriji, Možemo! u Češkoj....

Image

Detalji izbora koje niste znali! Hrast je pobijedio u Austriji, Možemo! u Češkoj....

Valter Flego ima ih oko 21 tisuću. Ivan Vilibor Sinčić bio je posljednji na listi, ali preferencijskim glasovima birači ŽIVOG ZIDA njega žele u Bruxellesu.

Fenomen je Marijana Petir koja, iako je osvojila više od 40 tisuća glasova, ne ostaje u Parlamentu jer njezina lista nije prešla prag. Ista je situacija i s Brunom Esih i Božom Petrovom koji imaju sličan broj glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica START-a Dalija Orešković dobila je manje od 14 tisuća preferencijskih glasova, a Milorada Pupovca u Bruxelles je željelo poslati gotovo 12 tisuća birača.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo