Odgovorio inicijativi 'narod odlučuje' /

Ovo se neće svidjeti Željki Markić: Grbin želi mijenjati Ustav, a prijedlaže i novi način raspisivanja referenduma

Image
Foto: PIXSELL/Facebook
5.5.2018.
11:12
PIXSELL/Facebook
VOYO logo

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin želi promijeniti Ustav i, kako kaže, već je sastavio prijedlog kojim bi se uredio način raspisivanja referenduma u Hrvatskoj, a kojeg je objavio na svom Facebooku prije nekoliko dana.

"Nakon Istanbulske konvencije, sada su opet na redu manjine. U dobroj maniri Željke Markić i onih okupljenih oko nje, nakon seksualnih manjina na red su došle nacionalne", napisao je Grbin komentirajući najavljeni referendum za koji će potpise od sredine svibnja prikupljati udruga Narod odlučuje. Jedno od referendumskih pitanja je ono o tome da saborski zastupnici nacionalnih manjina ubuduće ne bi smjeli glasati o povjerenju Vladi i državnom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema onome što Grbin prijedlaže takvi referendumi bi ubuduće bili neustavni. Prema njegovim prijedlozima precizno bi se definiralo o kojim pitanjima se ne može odlučivati na referendumu: onima koji se odnose na ukidanje ili umanjivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji se odnose na obveze iz međunarodnih ugovora, donošenje i izvršenje proračuna i porezni sustav, obranu i nacionalnu sigurnost i o onima koji se odnose na izbore i imenovanja u djelokrugu Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Grbinov prijedlog smanjuje broj potpisa nužan za raspisivanje referenduma. Trenutačno je to deset posto od broja birača (nešto ispod 400.000), a SDP-ov parlamentarac predlaže fiksnu granicu od 200 tisuća potpisa.

"Pa ako smo otklonili mogućnost referenduma o smanjivanjima prava manjina, objavi rata Srbiji ili otkazivanju Konvencije o ljudskim pravima, onda neka se referendumi raspisuju" kazao je za Novi list.

S obzirom na to da je danas moguće da se samo jednim jedinim glasom promijeni Ustav, Grbin predlaže i razne većine za donošenje odluka na referendumima. Prođe li ovaj prijedlog, za predloženu promjenu Ustava (i ostalih propisa koji se u Saboru donose dvotrećinskom većinom) trebat će glasati preko pedeset posto upisanih birača u tom trenutku u Hrvatskoj. Da je ova odredba vrijedila 2013. godine, referendum o promjeni ustavne definicije braka ne bi bio ni blizu prolaska, za brak kao zajednicu muškarca i žene glasalo je 946 tisuća birača, a ukupan broj birača u tom trenutku bio je 3,79 milijuna, što znači da bi Željka Markić i ekipa ostali 'kratki' za skoro milijun glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo