OVO JE RAZINA GLUPOSTI KOJU ĆE GENERACIJE PREPRIČAVATI: / Nizozemka je išla pomaziti poskoka pa je završila u splitskoj bolnici

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Mlada Nizozemka do kraja života će pamtiti izlet na Biokovu na kojem je išla podragati poskoka, najotrovniju zmiju u Europi

24.10.2018.
11:08
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Nedavni incident na Biokovu će ostati zapamćen po bizarnosti. Nizozemka u dobi između 25 i 30 godina i njezin partner šetali su se Biokovom sve dok nisu naišli na stijenu ispod koje se nalazio poskok, piše Slobodna Dalmacija.

Nizozemka se odlučila bolje upoznati sa zmijom te ju je podragala, a poskok ju je ugrizao u srednji prst desne ruke. Shvativši kako nešto nije u redu, odmah su pozvali pomoć te se vozilo Hitne pomoći iz Makarske hitno zaputilo prema mjestu događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLANINARKU IZ DUBROVNIKA UGRIZAO POSKOK: /

Spasili je pripadnici GSS-a; evo što je poručila nakon proživljene drame

Image
PLANINARKU IZ DUBROVNIKA UGRIZAO POSKOK: /

Spasili je pripadnici GSS-a; evo što je poručila nakon proživljene drame

Pomogla im hitna

"Suprug ili dečko te mlade žene bio je priseban i njihovim je automobilom krenuo prema podnožju Biokova. Naši su ih djelatnici zatekli negdje na pola puta i naš je liječnik odmah detektirao o kakvom se ugrizu radi. Pri tome je mjesto ugriza odmah označio penkalom, kako bi što lakše mogao pratiti daljnje širenje otrova. Odmah su se naši djelatnici s pacijenticom vozilom Hitne pomoći zaputili prema Splitu, odnosno prema Klinici za infektologiju KBC-a Split", kazao je dr. Mate Kasalo iz makarske Hitne pomoći za Slobodnu Dalmaciju.

"Tijekom vožnje do Splita stupili su u kontakt s dežurnim liječnikom, koji je preko telefona ordinirao sistematsku terapiju. Tijekom vožnje do Splita ta je ruka, odnosno podlaktica, već bila podosta otekla i dolaskom u KBC Split Nizozemka je odmah dobila antivepirin serum, koji se obvezno daje pri ovakvim ugrizima poskoka", utvrdio je dr. Kasalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmija je bila provocirana

Kako je Nizozemka bila u stabilnom stanju tijekom prijevoza u Split nije bilo indikacija za davanje antiviperin seruma.

"I bolje je kada pacijent, kojemu je potreban antiviperin, dobije taj serum u bolnici, odnosno u Klinici za infektologiju, nego u vozilu Hitne pomoći, a sve zbog moguće reakcije ili neke nuspojave. Dakle, u ovom slučaju ne možemo govoriti o slučajnom ugrizu zmije, već je zmija bila provocirana, odnosno osoba je sa zmijom htjela ostvariti svojevrsni kontakt. Radilo se o mladom poskoku", ističe dr. Kasalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usisala otrov u tijelo

Sama Nizozemka pobrinula se da se čak dva puta otruje, što čini priču još bizarnijom.

"Ona je išla sama sebi isisati taj otrov koji je pustila zmija. I na taj način je sama sebi usisala otrov u tijelo. Dakle, otrov je u tijelo mogao ući na dva načina. Prvi je krvotokom, prilikom ugriza, a drugi je kroz probavni trakt, usisavanjem otrova. To se ni u kom slučaju ne smije činiti jer ako takva osoba, koju ugrize poskok, ima pokvareni zub, još se stvar može dramatičnije pogoršati jer se taj otrov može brže apsorbirati u tijelo. Na svu sreću, ova "odiseja" mlade Nizozemke završila je dobro jer nas je prije dan-dva nazvala i zamolila da joj svu medicinsku dokumentaciju koju mi imamo prevedemo na engleski, zbog njezinih potreba", kaže dr. Kasalo, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo