NAJIZOLIRANIJE MJESTO U HRVATSKOJ: /

Nemaju liječnika, trgovinu... i nemaju pojma tko je predsjednica države

Image
Foto: Screanshoot/Nova TV

U Drenovcu Osredačkom vrijeme je odavno stalo, a u toj povijesti danas živi tek šestero mještana. Nemaju oni ni liječnika, ni poštara niti znaju tko je predsjednik Hrvatske.

13.7.2017.
12:33
Screanshoot/Nova TV
VOYO logo

Drenovac Osredački u pograničnom je području s Bosnom i Hercegovinom. Da bi se do njega došlo mora se izaći iz Hrvatske pa potom u zemlju iz BiH ponovno ući. Problem pritom nastaje kad granični prijelaz navečer stavi ključ u bravu pa se takvo što usred noći ne može ni napraviti. Uz dozvolu za jednokratni prijelaz, do Drenovca se probija makadamom 15 kilometara za sat vremena, a put dokazuje da je riječ o itekako izoliranom mjestu.

'Pojest će nas pacovi i zmije'

"'Svi odlaze... Pojest će nas pacovi i zmije. Svaka druga kuća je prazna, to je katastrofa za hrvatsko selo. Nema tu poštara, nema tu ništa! Do liječnika idem pola dana dok dođem i odem jer idem u Knin. Ako ste čuli za Knin!", kaže Smilja Ševo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struja, koja je stigla lani, i to donacijom solarnih ploča jedini je dašak 21. stoljeća. Pokretna trgovina iz Bosne svrati jednom tjedno. Telefonski signal ne može se uloviti, osim u slučaju da je čovjek iznimno sretan pa uhvati onaj bosanski. U digitalno doba stanovnici žive u potpunoj izolaciji od informacija iz zemlje i svijeta.

Nikad čula za Grabar-Kitarović

"Tko je predsjednik Amerike? -Predsjednik Amerike je George Bush. I kompanija. -Tko je hrvatski premijer? - Ja mislim da je Orešković", kaže Dušan Ševo dok njegova supruga kaže kako za Kolindu Grabar-Kitarović nije čula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Drenovac je nadležna matična Općina Gračac, koja zbog granice teško održava pristupni put. Zimi, kad padne snijeg, nastaju problemi. "Prolazite velikim dijelom kroz bosanski dio kako biste došli do svog sela koje je u Republici Hrvatskoj. A to se dogodi onda da mi zapravo očistimo jedan dio i čekamo drugi dio. I čekamo jer ne smijemo ući u taj dio bosanski", pojašnjava za Novu TV HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić.

Gospođa Anđa jedna je od rijetkih koja se želi vratiti u Drenovac. Čeka obnovu. Ali rješenje najvećeg problema teško da će dočekati. "Kao prvo, da se riješi ovaj odnos granice. Jer ljudi toliko godina tu žive, a sad im treba za prolaz ta dozvola. To se treba riješiti na razini države Bosne i Hercegovine i države Hrvatske", kaže Anđa Ševo koja živi u Strmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo