25 kuna po satu / Ove godine očekuje se velik urod jabuka, no nema ih tko brati: Fali 10 tisuća radnika

Žele platiti i više, ali kažu, nemaju otkuda jer je kilogram otkupa jabuke 2 i pol kune

28.7.2018.
7:55
VOYO logo

Čeka li isti scenarij i proizvođače jabuka kao i proizvođače jagoda i lubenica? Izgleda da su oni u iščekivanju jako dobre sezone. Prema prvim procjenama urod bi se mogao kretati i do 120 tisuća tona. Sada ustvari strahuju od nedostatka radne snage. Hrvatskoj treba oko 10 tisuća berača jabuka. Od Vlade su zatražili reforme kako bi radnike privukli većim plaćama.

Neće se jabuke same pobrati. Iako će biti zrele za tek tri tjedna, proizvođači se već sada znoje jer ne znaju gdje će naći sezonske berače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz razloga što su naše cijene rada relativno niske, jer je i cijena naših proizvoda ispod cijene koštanja", pojašnjava Željko Banjavčić, proizvođač jabuka i član Vijeća Hrvatske voćarske zajednice.

Cijenu čak i dižu s dosadašnjih 23 na 25 kuna po satu. Žele platiti i više, ali kažu, nemaju otkuda jer je kilogram otkupa jabuke 2 i pol kune, a nerijetko su ju davali i za kunu i pol, a prodaju se po 10-ak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i opcija da radnici budu plaćeni više, po učinku, ali tada postoji opasnost da u silnoj želji da poberu što više jabuke oštete tako da su na kraju proizvođači u gubitku.

No nisu samo niske dnevnice glavni razlog praznih voćnjaka. I gospođa Šeri traži radnike kojih, tvrdi, nema ni za lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I neće nitko da bere. Zato što nema, nema ljudi, jednostavno nema ljudi. Ljudi su otišli vani, odlaze iz države", kaže Šeri Bošnjak.

Prošlu sezonu dio uroda uništio je mraz, ali su, ironično, zaradili više. Jabuka je bilo manje pa im je i otkupna cijena bila viša, stoga bogat urod ne znači uvijek i bolju zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U takvoj proizvodnji mi obično nemamo ni posuda ni mjesta i kapaciteta za skladištenje i čuvanje te robe", ističe Banjavčić.

Dok je naše tržište preplavljeno uvoznim viškovima iz drugih zemalja, naši voćari svoje viškove takoreći bacaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjim godinama kada smo imali dobar urod ostajalo je godišnje po 20 do 30 tona jabuka u voćnjacima", dodaje Banjavčić.

Voćari su od Vlade zatražili i smanjenje poreza na neto plaću sezonaca u poljoprivredi s 24 na 12 posto. No iz Porezne uprave odgovorili su nam da bi dovođenje nekih poreznih obveznika u povlašteniji položaj dovelo do narušavanja postojećeg sustava oporezivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo