VLADA JE ZA OVO DALA 3.3 MILIJUNA KUNA / Pogledajte kako će izgledati famozna hrvatska kapelica u Betlehemu: Temeljni kamen je već spreman i posvećen

Image
Foto: IKA

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika u Jeruzalemu trebala bi imati dva molitvena prostora

20.8.2021.
12:11
IKA
VOYO logo

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova te odobrila 3,375 milijuna kuna Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu.

Image
Foto: IKA

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obrazložio je da je kustodija Svete zemlje darovala teren u Betlehemu te da su dozvole za gradnju već izdane, a novac osiguran u državnom proračunu za 2021. 2022. i 2023. godinu. Inventar bi trebao biti obogaćen umjetninama hrvatskih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA ČASTI /

Gradit ćemo kapelicu u Betlehemu i za to iskeširati 450.000 eura

Image
HRVATSKA ČASTI /

Gradit ćemo kapelicu u Betlehemu i za to iskeširati 450.000 eura

“Naglašavam kako će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu. Promatrajući povijest hrvatskog naroda, Katolička crkva je neizostavna komponenta utkana u nacionalni identitet te humanistički i kulturni razvoj hrvatskog društva. Hodočasnici u Betlehemu imat će tako prilike upoznati hrvatske blaženike i hrvatsku kulturu”, rekao je Grlić Radman.

Unutarnji i vanjski prostor

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače 2020. kamen temeljac za tu kapelu na misi proslave Stepinčeva, piše IKA. Riječ je o kompleksu od šest kapela na Pastirskim poljima, a među njima će jedna će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Josip Bišćan/IKA

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje će kapele imati svoj oltar.

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”, izjavio je za HKR gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati se trebaju uključiti

Dodao je da je cilj da se u projekt uključe i Hrvati “da kao narod financiramo jednu kapelu koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima”.

“Zahvalni smo što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prihvatio inicijativu blagoslova tog temeljnog kamena. I nadamo se da će se brojni dobročinitelji uključiti u potporu gradnje te kapele, ali i u potporu koju dajemo i želimo davati franjevcima u Svetoj Zemlji i svim projektima koje oni vode, na poseban način na korist kršćanima koji tamo žive. Bez kršćana Sveta Zemlja bila bi samo jedan muzej. Molitvom i materijalnom podrškom želimo im biti blizu", rekao je fra Glavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: IKA
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo