TKO KUPUJE? STRANCI / Ovaj hrvatski otok je uvijek među najboljima u Europi, a ima brutalne cijene nekretnina: 'I u budućnosti će još rasti'

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

S obzirom na potražnju, broj slobodnih nekretnina na Hvaru vrlo je nizak. A i potražnja je specifična

27.11.2023.
0:05
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Hvarani upravo u ovom dijelu godine dobivaju najviše ponuda od zainteresiranih kupaca, piše Slobodna Dalmacija. Na otoku koji se gotovo uvijek nađe na popisima onih najboljih u Europi, cijene su se posljednjih godina udvostručile.

"Cijene su se nakon pandemije koronavirusa i uvođenja eura, ugrubo rečeno, udvostručile. Istina je i da sada malo stagniraju, jer su zaista otišle u nebo, ali smatram da će i u budućnosti rasti, ne samo zbog inflacije, već zbog zakonitosti ponude i potražnje", kaže mladi poduzetnik Ivo Drinković iz agencije "My Hvar" sa sjedištem u Jelsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPOMINJU SE I RUSI /

Jahta ukradena ljetos u Jadranu pronađena u Brazilu! Prepoznao ju je Južnoafrikanac, a iza krađe stoje pravi kriminalci

Image
SPOMINJU SE I RUSI /

Jahta ukradena ljetos u Jadranu pronađena u Brazilu! Prepoznao ju je Južnoafrikanac, a iza krađe stoje pravi kriminalci

S obzirom na potražnju, broj slobodnih nekretnina vrlo je nizak. A i potražnja je specifična, kaže Drinković, jer potencijalni kupci obično žele nekretninu blizu mora ili barem s pogledom na more. No, takvih je sve manje.

Nove investitore ipak bi mogle privuće neke planirane promjene u infrastrukturi, poput izgradnje ceste i voda ili djelomična elektrifikacija rajskih uvala na potezu od Jelse do Zečje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranci, ali i domaći ljudi, najviše su zainteresirani za stare kamene kuće za renoviranje. Potraga vlada i za malim parcelama od 500 do 600 četvornih metara, ali prodaju se stanovi i novogradnje.

"Sve nove stanove koje smo imali u ponudi tijekom proteklih nekoliko godina na području cijelog otoka smo prodali", kaže Drinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene starih kamenih kuća variraju. Upravo se u Svirčima prodaje jedna od 242 kvadrata za 100 tisuća eura. Stanovi u novogradnjama mogu koštati i više od 4000 eura po kvadratu, a zemljišta ovisno o lokaciji. Neka se zemljišta prodaju i za 500 eura po kvadratu.

Naravno, ovakve cijene lakše mogu platiti stranci, dok se domaći ljudi zbog niskih primanja često odlučuju na prodaju. Zato na Hvaru najviše kupuju Nijemci, ali i Mađari, Slovenci, Austrijanci, Britanci i Šveđani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ekipa RTL-a na otoku Hvaru družila se sa stotinama ogromnih, ali simpatičnih šišmiša. Avantura se odvijala u starim vojnim podzemnim tunelima

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo