Opasne čestice / Ovaj grad ima najlošiji zrak u Hrvatskoj: 'Ne znamo što udišemo i kako to utječe na zdravlje'

Izmjerene čestice mogle bi uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

4.2.2020.
16:07
VOYO logo

Pula opet ima najlošiji zrak u Hrvatskoj. U ponedjeljak ujutro su na pulskom Kaštijunu vrijednosti lebdećih čestica opasnih za zdravlje otišle u crveno

Uz količinu, zabrinjava i njihov sastav jer dosad nisu provedene nikakve analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljani i dalje ne znaju udišu li otrovni zrak. Vrijednosti zabilježene u ponedjeljak opasne su za zdravlje.

"To definitivno zabrinjava, tim više što ne znamo što udišemo i kako se to može odraziti na naše zdravlje", rekla je studentica Ozana Pintar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa to nije baš ugodno čuti, sigurno da me zabrinjava", složio se  s Ozanom i turist iz LjubljaneDimitrij Kovačič.

Velik je problem i neinformiranost

Karmela iz Pule rekla je kako ju to zabrinjava, posebno zbog mlađih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još veći je problem što smo dosta neinformirani vezano uz to", rekla je studentica Ana Božić.

Odakle dolaze štetne čestice nitko ne zna. Dopuštene vrijednosti prekoračene su gotovo sto dana u godini, a Zavod za javno zdravstvo pritom ne izdaje nikakva upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun još se ljetos širio nesnosan smrad. Građani i aktivisti otad traže uvođenje civilnog nadzora nad njegovim radom. 

"Jer jedino tako bi mogli ponovno steći povjerenje građana s obzirom na to da su ga  izgubili", rekla je Irena Burba iz Udruge Zelena Istra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava tvrdi kako je Centar tehnički ispravan

Traže i postavljanje barem još jedne mjerne stanice radi dobivanja preciznijih podataka. Izmjerene čestice mogle bi uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. 

"Nas kao inicijativu zanima i kemijska analiza čestica zato što te čestice mogu biti vrlo opasne. Dok ne napravimo kemijsku analizu, mi ne možemo znati što se u njima stvarno nalazi", rekao je Ivo Lorencin iz Građanske inicijative "Čist zrak, duga ljubav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavod za javno zdravstvo uzroke povišenih vrijednosti traži u loženju te ispušnim plinovima, a Uprava Kaštijuna tvrdi kako onečišćeni zrak možda dolazi iz Italije. No činjenica je da se u Istri najviše vrijednosti uvijek bilježe pokraj Kaštijuna. Uprava Kaštijuna tvrdi kako je Centar tehnički ispravan.

"Ono što ja smatram potrebnim reći, na Kaštijunu se ne dešavaju nikakve aktivnosti, nema nikakvog spaljivanja što bi moglo emitirati te lebdeće čestice 2,5 mikrona koje su problematične", rekla je članica Uprave Kaštijuna Vesna Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba građana protiv tehnologije i smještaja Centra za gospodarenje otpadom traje od 2012. godine, no zasad se od strane gradskih i županijskih vlasti ne vide ozbiljni potezi prema rješenju. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo