OTVORENO PISMO BANDIĆU: / 'Uprava je podbacila; Javni prijevoz jedna je od najkritičnijih točki; Pod hitno uvedite ove mjere!'

Image

HSLS je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću i Stožeru civilne zaštite Zagreba:

26.10.2020.
8:17
VOYO logo

Iz HSLS-a su poslali otvoreno pismo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i Stožeru civilne zaštite Zagreba. Kako bismo što više usporili širenje novog koronavirusa te omogućili zdravstvenom sustavu dodatno vrijeme za odgovarajuću skrb o novooboljelim građanima i bitno smanjili nekontrolirano širenje virusa kao i umanjili gospodarske gubitke, Gradska organizacija HSLS-a Grada Zagreba predlaže nekoliko mjera.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

02.10.2020., Zagreb - Na konferenciji za medije Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista odrzanoj u Saboru o temi: "Pad telekomunikacijskog sustava - ugroza nacionalne sigurnosti!?" govorio je zastupnik Darko Klasic.

"Ove godine povodom blagdana Svih svetih organizirajte pojačan prijevoz vozilima ZET-a tijekom pet, a ne tijekom jednog dana kao do sada. Ako građani budu imali priliku dolaziti na groblja u Gradu Zagrebu 29., 30. i 31. listopada te 1. i 2. studenoga, sav protok koji se inače odvija u jednom danu, moći će se raspodijeliti na pet dana. Uvedite online nastavu za učenike srednjih škola Grada Zagreba. Naime, svakodnevno otprilike 40.000 učenika i studenata koristi se javnim prijevozom Grada Zagreba, čime se znatno utječe na stvaranje gužvi u javnom prijevozu, a zbog blagog razvoja simptoma bolesti mogu znatno pridonijeti širenju virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah provedite nabavu i kontinuiranu distribuciju odgovarajuće količine medicinski sigurnih zaštitnih maski za sve djelatnike u javnom prijevozu, zaposlenike škola i vrtića te javnih službi Grada Zagreba. Rad svih podružnica Zagrebačkog holdinga te pružanje njihovih usluga prilagodite novim uvjetima pandemije, bez smanjenja kvalitete usluge za građane. Hitno donesite mjere pomoći zagrebačkim gospodarskim subjektima smanjenjem gradskih poreza i nameta te smanjenjem cijena zakupa gradskih prostora i javnih površina, što će im pomoći u ovim teškim vremenima", predlažu iz HSLS-a.

Image
ZAGREB SE OPASNO PRIBLIŽIO BROJCI OD 1000 NOVOZARAŽENIH U JEDNOM DANU: /

Skok je neumoljiv, sve više i u samoizolaciji

Image
ZAGREB SE OPASNO PRIBLIŽIO BROJCI OD 1000 NOVOZARAŽENIH U JEDNOM DANU: /

Skok je neumoljiv, sve više i u samoizolaciji

Nespremni dočekali drugi val

U pismu koje potpisuje Darko Klasić, predsjednik HSLS-a grada Zagreba, upozoravaju da je epidemiološko stanje u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj iznimno ozbiljno i zabrinjavajuće, a svakim danom postaje sve zahtjevnije. "Grad Zagreb je u prvom valu epidemije proveo cijeli niz uspješnih mjera i postupaka, ali sada je, na žalost, počeo ozbiljno kasniti s njima. Na 33. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, u dijelu koji se odnosio na izvješće o aktivnostima i mjerama poduzetima u Gradu Zagrebu u vezi sa suzbijanjem epidemije uzrokovane koronavirusom, upozorio sam vas kako se nadam da je gradska uprava na temelju iskustva stečenog u prvom valu epidemije izvukla pouke te da će biti operativno spremnija za moguća buduća djelovanja", tvrdi Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram sa žaljenjem ustvrditi da je gradska uprava opetovano podbacila i tijekom ljetnih mjeseci prespavala zimski san, pa smo novi val epidemije dočekali nespremni. Posljedica toga vidljiva je iz podatka da se Grad Zagreb nalazi pri vrhu ljestvice europskih gradova po dnevnom postotku zaraženih građana u odnosu na broj stanovnika kao i iz činjenice da su djelatnici gradskih javnih službi te zaposlenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i vrtića novi val epidemije dočekali bez odgovarajuće zaštitne opreme. Neprihvatljivo je i neshvatljivo da niste predvidjeli uspostavljanje više punktova u Gradu Zagrebu za testiranje građana niti osigurali adekvatne zalihe zaštitnih medicinskih maski kao ni ostale zaštitne opreme tijekom ljetnih mjeseci. Pritom napominjem da adekvatnom zaštitom ne smatram dvije platnene maske, koje ste podijelili vozačima u javnom gradskom prijevozu ili profesorima i učiteljima zagrebačkih škola, jer to ne predstavlja nikakvu zaštitu.

Javni prijevoz Grada Zagreba jedna je od najkritičnijih točki mogućeg širenja koronavirusa. Ne postoji toliko ograničen prostor u pogledu kretanja i cirkulacije zraka kao što je to u bilo kojem autobusu ili tramvaju ZET-a. Samim time javni gradski prijevoz predstavlja najveći sigurnosno-zdravstveni rizik Grada Zagreba i najveće je potencijalno žarište širenja virusa koronavirusa među građanima Zagreba", zaključuje Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo