OGLAS

korištenje javnog novca / Otvorena nova istraga protiv Gabrijele Žalac! EPPO istražuje bivšu ministricu zbog zlouporabe položaja

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Radi se o troškovima čašćenja u zagrebačkim restoranima u iznosu od gotovo 10.000 eura. Usto istragom je obuhvaćen trošak proslave rođendana bivše ministrice u jednom zagrebačkom restoranu u iznosu od nepunih 1400 eura koji je podmiren iz sredstava EU fonda i državnog proračuna RH

8.12.2023.
10:27
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv bivše ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac te jedne bivše zaposlenice tog ministarstva zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

EPPO tereti Žalac i njezinu nekadašnju suradnicu za korištenje javnog novca u privatne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o troškovima čašćenja u zagrebačkim restoranima u iznosu od gotovo 10.000 eura. Usto istragom je obuhvaćen trošak proslave rođendana bivše ministrice u jednom zagrebačkom restoranu u iznosu od nepunih 1400 eura koji je podmiren iz sredstava EU fonda i državnog proračuna RH.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) službeno je pokrenuo istragu protiv dviju osoba – bivše ministrice i bivše zaposlenice hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) – zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila je osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
afera softver /

Sud odbio Žalac: SMS poruke koje je razmjenjivala s Rimac zakonit su dokaz

Image
afera softver /

Sud odbio Žalac: SMS poruke koje je razmjenjivala s Rimac zakonit su dokaz

Međutim, provedenim izvidima je utvrđeno da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem. Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave, te je poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Slijedom toga, iznos od najmanje 1.353,77 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice, plaćen je sredstvima iz EU fondova (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ono što je za premijera netema, sud je prihvatio kao zakonit materijal. Poruke Rimac i žalac dokaz su u aferi Softver

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo