Otrovi su svuda oko nas, evo od kud vas sve vrebaju

Može li jesensko paljenje lišća biti otrovno i opasno za ljude? Nastaju li tako dioksini? Koliko je opasna živa iz toplomjera koja se razlila po podu?

5.12.2010.
12:49
VOYO logo

"Nemojte podlijegati histeriji nekih nadobudnih profesora, koji u svemu vide opasnost. Sutra će vam tumačiti kako je seks izrazito opasan u slučaju korištenja kondoma, jer se iz tog polimernog materijala mogu oslobađati svakakve opasne tvari i apsorbirati se preko spolnih organa u krvotok. Budale se poznate po tome da se ili ničega ne boje (budali je more do koljena) ili se pak boje svega uključujući cvrčka na čvoru crne smrče", glasi jedan od duhovitih odgovora na stranici www.otrovno.com.

Naime, na toj stranici možete saznati npr. da paljenje lišća nije opasno niti je dokazano da se time stvaraju dioksini, kao što ni razbijeni toplomjer nije nikog koštao života. Na sva pitanja zabrinutog građanstva odgovara 11 zaposlenika Zavoda, a najduhovitije odgovore zasigurno piše sam ravnatelj Franjo Plavšić, koji je u opširnom intervjuu Novom listu ispričao s kakvim se sve pitanjima susreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavšić kaže da uvijek upozoravaju građane da ni kući ne mogu biti sasvim bezbrižni. Opasnosti su česte, pogotovo za djecu. Zato je npr. važno da ne kupujete ništa od kemikalija koje ne možete naći na web stranici zavoda. Pogledajte deklaraciju, upišite ime proizvoda i ako ga nema na stranicama Zavoda, nemojte ga kupiti, kaže Plavšić.

Opasan je i benzin (benzin sadrži benzen, a benzen je kancerogen i može kod čovjeka izazvati rak) pa je važno na pumpama koristiti zaštitne rukavice. "Čovjek je uvijek bio okružen opasnim tvarima. Uvijek. Počevši od biljaka raznoraznih, ili životinja otrovnih. Danas svi navališe na pesticide, zeleni se pogotovo bune, a život je takav da ako nemate pesticide imate male prinose, a na skladištima će se pojaviti pljesni, bakterije koji imaju svoje otrove. Ja pokušavam ljudima objasniti kako više nemamo masovnih trovanja, a prije 200, 300 godina smo ih imali. Imali smo, primjerice, otrovanje koje se zvalo Vatra Svetog Antuna, bolest suhe gangrene. Otpadaju udovi. Noge, ruke. A sve zato što se jedna plijesan naselila na žitaricama", kaže Plavšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, ako ste zabrinuti ne podliježite histeriji, nego odgovor potražite kod onih koji znaju.

Vezani članci:

arti-201009130906006 arti-201009300965006 arti-201010280037006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo