Detalji tajnog dokumenta / Amerikanci još prije godinu dana upozorili Hrvatsku o preprekama iz ugovora?

Image
Foto: MORH

Navodno je još u siječnju 2018. američka strana hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument

6.1.2019.
10:50
MORH
VOYO logo

Sjedinjene Američke države prije godinu dana jasno su hrvatski državni i vojni vrh upoznale sa stajalištima i uvjetima prodaje izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak.

Navodno je još u siječnju 2018. američka strana hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupnju izraelskih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj američki dokument stigao je na Pantovčak u siječnju prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsjednici. Isti izvor kaže kako je taj dokument morao doći i u Ured premijera te u Ministarstvo obrane s obzirom na to da su oni direktno odlučivali o kupnji borbanih aviona. Riječ je o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kojeg se jasno vidjelo što američka strana traži da se realizira oko kupnje aviona. Ti se stavovi do samom kraja nisu mijenjali. No nitko do sada nije tražio nikakva objašnjenja. 

Amerikanci još u rujnu 2017. godine, u vrijeme kada je Izrael na poziv Hrvatske sastavljao ponudu za Barake, u Izrael poslali dokument u kojem su naveli pod kojim tehničkim uvjetima mogu prodati avione Hrvatskoj ako pobijede na natječaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da je samo dva mjeseca prije slanja ovog pisma u Izrael, u srpnju 2017., ministar Damir Krstičević bio u Washingtonu i, prema tvrdnjama nekih medija, s tadašnjim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom riješio dvojbe oko aviona te je zaključeno kako RH može računati na ponude F-16, kako iz SAD-a tako i iz drugih partnerskih država, uključujući i Izrael, piše Jutarnji list.

U Ministarstvo obrane potom u prosincu 2017. stiže i pismo tvrtke Lockheed Martin u kojem oni ministra obrane Krstičevića obavještavaju kako neće dati dozvolu za prodaju aviona F-16 Hrvatskoj niti će joj isporučivati rezervne dijelove jer su Izraelci na njemu napravili preinake za koje oni kao proizvođač ne mogu odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo