ZOKI POBJESNIO / Otkrivena pozadina zapovijedi o zabrani prelijetanja borbenih aviona? Izvori tvrde da ga je isprovocirao Plenković

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Brzo nakon izjave premijera o dolasku američkih aviona F-16, stigla je zapovijed predsjednika da niti jedan avion ne smije preletavati nebom iznad Hrvatske

15.3.2022.
23:31
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Na hrvatskoj političkoj sceni i danas je glavna priča pad letjelice, a događaji su kulminirali potkraj dana, kada je vrhovni zapovjednik oružanih snaga, predsjednik Zoran Milanović, izdao zapovijed, odnosno zabranio da iznad hrvatske preletavaju vojni avioni.

Premijer Andrej Plenković prijepodne je posjetio ponos francuske armade - nosač aviona "Charles de Gaulle", a pored ranije dogovorene zajedničke vježbe hrvatskog i francuskog ratnog zrakoplovstva "u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra", poslijepodne su tri hrvatska MiG-a 21 i dva francuska Rafalea proparala nebo iznad Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i da već u srijedu u Hrvatsku stižu dva američka borbena zrakoplova F-16, javlja Jutarnji list. No, brzo nakon izjave premijera, stigla je zapovijed predsjednika da niti jedan avion ne smije preletavati nebom iznad Hrvatske.

Image
'KAO NEKI DUŽNOSNIK KREMLJA' /

HDZ opleo po Milanoviću: 'Dok Francuska i SAD šalju borbene avione da pomognu, on tjera naše saveznike'

Image
'KAO NEKI DUŽNOSNIK KREMLJA' /

HDZ opleo po Milanoviću: 'Dok Francuska i SAD šalju borbene avione da pomognu, on tjera naše saveznike'

Hranj ne otkriva što dalje

"Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović danas popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba", stoji u priopćenju koje je poslao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji tvrdi kako upućeni smatraju da je Milanovićeva reakcija došla nakon što je Plenković u međuvremenu dogovorio prelet Rafalea iznad Zagreba baš u trenutku svog javnog obraćanja.

Što će poduzeti nakon zapovijedi predsjednika RH, Robert Hranj nije za sada želio odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih ništa komentirao u ovom trenutku. Odnosno, dok ne izvijestim predsjednika Republike o okolnostima tog događaja", poručio je Hranj za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo