NESKRIVEN INTERES / Otkrivamo zašto Kina ima toliku želju surađivati s Hrvatskom: To joj je vrijedna ulaznica...

Tamo, sedam tisuća kilometara daleko, gospodarska sila buja sve jače i jače

11.4.2019.
7:10
VOYO logo

Kineski premijer i njegova supruga ipak nisu došli jer su željni novih prijatelja i selfija na Markovu trgu. Interes je u svakoj politici na prvom mjestu, a Hrvatska je Kinezima interesantna kao ulaz na tržište Europske unije, a nama kao tržište na kojem bi mogla živjeti cijela naša ekonomija, a da Kinezi to ne bi primjetili.

Kina uvozi robe u vrijednosti od, pazite sad, jedan bilijun i 730 milijardi dolara. Ali nije im ekonomija jaka zbog uvoza, nego zbog izvoza koji je za skoro 500 milijardi veći od uvoza. S takvim brojkama kineska ekonomija je prije svega prijetnja američkoj, pa upravo svjedočimo najvećem trgovinskom ratu u novijoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno Europa je prilično dobrohotna prema kineskom kapitalu što Amerikance još više živcira, pa sve je sve više problema i između Europe i Amerike. Ono što je Amerikancima najveći 'prst u oko' jest kineska visoka tehnologija koja postaje nadmoćna svemu postojećem pa i Europa. Ujedno, i Hrvatska prelazak na 5G mrežu temelji na kineskom Huaweiju.

Dokle je stvar došla najbolje govori da su po američkom zahtjevu Kanađani nedavno morali uhititi financijsku direktoricu Huaweija i kći osnivača tvrtke, Sabrinu Meng.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo, sedam tisuća kilometara daleko, gospodarska sila buja sve jače i jače. Prema najnovijim korekcijama, kinesko gospodarstvo ove će godine rasti za 6,3 posto, a njihov jedan promil veći je od stogodišnjih hrvatskih proračuna. Kad vidimo što sve Kinezi grade kod sebe doma, jasno je da je i nama megaprojekt zvan Pelješki most njima rutinska stvar.

Od kineskih investicija u Hrvatskoj, Pelješki most projekt je težak dvije milijarde i 800 tisuća kuna, Luka Zadar 44,5 milijuna, Vjetroelektrane Senj 1,1 milijardu, u Rimac automobile Kinezi ulažu 222 milijuna... Naša Vlada nada se da će Kinezi preuzeti i projekte o kojima mi već godinama samo pričamo. Nizinska pruga Zagreb-Rijeka prvi je od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas žila kucavica, za nas jedan veliki logistički hub kakav bi mogla postati luka Rijeka, jedna moderna željeznička konekcija prema Zagrebu i Budimpešti, u ovom trenutku najvećem srednjoeuropskom logističkom centru. Taj se projekt mora dogoditi, kineska strana pokazuje interes", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ne samo to, Kinezima pokušavaju u ruke ubaciti i trenutačno najvrućiji krumpir u Hrvatskoj, zvan Uljanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi razgovori tek započinju i siguran sam da ćemo tokom sutrašnjega dana imati i konkretne brojke na stolu", naglašava Horvat.

U tome da Uljanikov grad, Pula, postane pametni grad pomoći će Huawei. Mega tvrtka koja danas radi ponajbolje svjetske mobitele,  no posljednjih je mjeseci kolateralna žrtva trgovinskog rata između prve i druge svjetske velesile, SAD-a i Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, eksplozija razvoja kineske tehnologije, ekonomije i kulture prati se i u Hrvatskoj.

"Do 19. stoljeća Kina je bila najznačajnija ekonomska sila na svijetu. Od 19. stoljeća do prije kojeg desetljeća, taj utjecaj i snaga su definitivno bili uspavani i čak je Napoleon jednom rekao - pustite zmaja da spava, kad se probudi, uzdrmat će svijet", ističe Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog svih tih detalja, poželjno je znati kineski jezik, a više o tome da se njegovo učenje u Hrvatskoj sve češće upisuje pogledajte u prilogu koji donosi RTL Direkt.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo