kriza u agrokoru /

EKSKLUZIVNO: ovo su četiri moguća modela dogovora dobavljača i banaka

Bankama je Agrokor izravno dužan oko 4,8 milijardi kuna kredita, a još toliko putem takozvanog prikrivenog kreditiranja. Dakle, ukupno oko 9,5 milijardi kuna

15.4.2017.
18:44
VOYO logo

Sudbina Agrokora i dalje je neizvjesna. Doduše, banke i dobavljači korak su bliže rješavanju problema mjenica.

Koliki je dug za mjenice i što su dogovorile banke i dobavljači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankama je Agrokor izravno dužan oko 4,8 milijardi kuna kredita, a još toliko putem takozvanog prikrivenog kreditiranja. Dakle, ukupno oko 9,5 milijardi kuna.

Prikriveni dio duga najviše čine mjenice, vrijednosni papiri koje je dobavljačima izdavao Agrokor kao jamstvo plaćanja za robu i usluge, a dobavljači su onda taj dug prodavali faktoring društvima. Tko će i kada nakraju podmiriti dug - dvije strane pokušavaju se dogovoriti promemorijom koju su predložili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke, faktoring društva i dobavljači ovu promemoriju trebaju potpisati u roku sedam dana, možda već u utorak. To omogućuje da nema prisilne naplate duga nad dobavljačima do 31. svibnja, kada je riječ o mjenicama.

Ovisno o pregovorima, zabrana prisilne naplate se može produljiti čak i na 15 mjeseci, koliko je maksimalni rok izvanredne uprave u Agrokoru. Bude li dovoljno zarađivao, Agrokor bi u tom razdoblju sam plaćao te dugove.

U Promemoriji koja je u posjedu RTL-a stoji kako je cilj da u konačnici dug za mjenice plati Agrokor, no u tekstu se spominju četiri različita modela dogovora dobavljača i banaka:

  • Prvi je da dobavljači jednokratno plate cijeli dug za mjenice bankama, sa čime bi banke bile zadovoljne, ali očekivano ne i dobavljači.
  • Drugi model je da se odgodi prisilna naplata prema dobavljačima tijekom cijelog trajanja izvanredne uprave, a da dug za mjenice nakon toga plati Agrokor. 
  • Treći je da dobavljači potraživanja plate novim kreditom kod tih banaka.
  • Četvrti su različiti bilateralni dogovori između banaka i dobavljača.

Gdje je u svemu tome Ivica Todorić, odnosno njegova Uprava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većini članova bivše Uprave Agrokora koji su bili na toj funkciji u trenutku pokretanja postupka izvanredne uprave ugovori su prestali važiti i više ne dolaze na posao.
Svima njima je dakle prestao i radni odnos, pa i Ivici Todoriću i obitelji.

Kompanijom sada upravlja povjerenik Ante Ramljak, a restrukturirat će je uz pomoć savjetnika kojeg traži natječajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako, formalno je većinski vlasnik kompanije i dalje Ivica Todorić.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo