Otišao je raditi za švicarsku tvrtku, a kada se našao u životnoj opasnosti krenula je noćna mora obitelji

Puna četiri dana supruga riječkog pomorca pokušavala je doznati što joj se dogodilo sa suprugom koji je završio u bolnici.

20.9.2014.
9:10
VOYO logo

"Moj suprug završio je u teškom stanju u bolnici u Durbanu, a naše veleposlanstvo u Južnoafričkoj republici odbilo nam je na bilo koji način pomoći da saznamo u kakvom je stanju i što se s njim događa", kazala je Rina Zloić, supruga riječkog pomorca Stanka Zloića, koji je prošle nedjelje zbog komplikacija nastalih uslijed puknuća slijepog crijeva u kritičnom stanju hospitaliziran u južnoafričkoj luci Durban, piše Novi list.

"Iz kompanije Atlant Ship nazvali su mog sina i kazali mu da je Stanku jako loše. To je bilo sve što su rekli, pa sam odmah nazvala na brod, gdje mi se javio zapovjednik Stjepo Ribar. Kazao mi je da je suprug u teškom stanju, toliko da mi se nije mogao javiti na telefon. Rekao mi je da su okrenuli kurs prema Durbanu, kako bi tamo dobio liječničku pomoć. Članovi posade stalno su dežurali kraj njega, nastojeći mu olakšati bolove koliko su mogli, a zapovjednik me je u nedjelju ujutro obavijestio da je Stanko prebačen u bolnicu. Za njega i posadu mogu reći samo riječi hvale, jer su dali sve od sebe da mu pomognu, kao i da nas obavještavaju o svemu što se događa", kaže Rina Zloić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vijesti da joj je suprug u bolnici, pokušala je saznati što se s njim događa preko sjedišta kompanije u Švicarskoj, gdje su joj samo odgovorili da je u bolnici.

"Gospođa s kojom sam razgovarala bila je izuzetno bezobrazna, na kraju je čak ona mene verbalno napala, nakon čega su prekinuli komunikaciju s nama", kaže supruga nesretnog pomorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi ugovor u švicarskoj kompaniji

Stanku Zloiću, 54-godišnjem prvom časniku palube s preko 25 godina iskustva na moru, ovo je prvi ugovor u švicarskoj kompaniji, a u trenutku kada mu je pozlilo brod je s teretom voćnog soka plovio iz Brazila prema Japanu.

'To nije posao veleposlanstva'

Obitelj je kontaktirala i Ministarstvo vanjskih poslova, nadajući se barem s te strane pomoći u nevolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ne ponovi drugima

" Službenica ministarstva koja se javila na naš poziv, rekla nam je da im pošaljemo e-mail, ili da pokušamo kontaktirati naše veleposlanstvo u Pretoriji. To smo odmah i učinili, no tamo smo doživjeli novo razočaranje. Osoba koja se javila na poziv hladno nam je, nakon što smo detaljno objasnili cijelu situaciju, rekla kako 'to nije posao veleposlanstva', kao i da oni 'nemaju novca da šalju nekoga u Durban' da utvrdi što se događa s mojim suprugom.

Ostali smo zatečeni takvim odgovorom. Pa što je posao hrvatskog veleposlanstva, ako nije pomoć hrvatskim državljanima u Južnoafričkoj republici. Nevjerojatan mi je takav odnos prema vlastitim građanima iz čijeg poreza i oni dobivaju svoju plaću, kaže Zloić, koju je upravo odgovor veleposlanstva ponukao da cijelu priču iznese u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za život

Njen suprug i dalje je, prema informacijama što ih je obitelj dobila od liječnika iz Durbana, u ozbiljnom stanju. Nad njim je izvršen kirurški zahvat kojim je odstranjen sadržaj koji se iz puknutog slijepog crijeva razlio po trbušnoj šupljini, no i dalje je pod stalnom prismotrom, a ukoliko mu se stanje do subote ne popravi uslijedit će nova operacija.

"Kompanija nas na žalost nije obavijestila o g. Zloiću. Reagirali smo čim je veleposlanstvo primilo mail rodbine, a g. Zloića je na zamolbu hrvatskog Veleposlanstva posjetio hrvatski državljanin iz Durbana. O njegovom zdravstvenom stanju i kontakt telefonu na koji ga se može nazvati Veleposlanstvo je obavijestilo rodbinu. Financijska sredstva veleposlanstva su ograničena i raspoređuju se iz ukupnog proračuna MVEP za tekuću godinu. Dio prihoda dobiva se putem konzularnih pristojbi, a kolika će to suma biti ne može se unaprijed predvidjeti. U veleposlanstvu RH u Južnoj Africi, uz veleposlanicu rade još dva diplomata", odgovorili su iz Ministarstva vanjskih poslova za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Borba-za-zivot-Rijecki-pomorac-u-Durbanu-zbog-sepse-u-smrtnoj-opasnosti

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo