GASLIGHT ANTHEM U TVORNICI / Osrednja kopija umjesto velikog benda!

Image
Foto: S.K.

Iako je ovo izvještaj s koncerta Gaslight Anthema, velik dio teksta govori o sasvim drugom bendu. Zašto? Vrlo jednostavno, riječ je o najobičnijoj kopiji.

10.11.2014.
13:25
S.K.
VOYO logo

Davnih osamdesetih, možda i najbolji američki bend bili su The Replacements, autodestruktivna četvorka koja je bijes i energiju punka spojila sa Springsteenovskim "blue collar" rockom i refrenima kao stvorenim za zborno pjevanje.

Na žalost, kaotični nastupi, teška ovisnost o drogama i tvrdoglavo nepristajanje na kompromise učinili su ih previše opasnima i neprilagođenima za tadašnji "mainstream" zbog čega su 1991. i prestali s radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to i inače biva u glazbi, dvadesetak godina kasnije pojavila se grupa koja je odbacila sve ono što je Replacementse činilo uzbudljivima i posebnima te, svirajući manje-više identičnu glazbu, postala mnogo popularnija od onih koje kopiraju.

Dakako, riječ je o The Gaslight Anthem, čiji smo premijerni hrvatski nastup u nedjelju imali prilike pogledati u zagrebačkoj Tvornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako vrijedi pohvaliti organizatore, koji su uspjeli dovesti jedan od najaktualnijih rock sastava današnjice, i publiku koja je gotovo svaku pjesmu otpjevala zajedno s frontmenom Brianom Fallonom i ispratila zaglušujućim ovacijama, u konačnici se radilo o jedva osrednjem, na trenutke čak i izuzetno monotonom koncertu.

Gledajući ih na pozornici, nisam se mogao oteti dojmu kako ispred mene stoji bend kao stvoren da uveliča romantičnu scenu neke tinejdžerske serije, dok su me u glazbenom smislu ponovno uvjerili da današnjoj rock sceni, usprkos par časnih iznimaka, opako nedostaju stav i originalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesme s ranijih albuma, poput "The '59 Sound", čak i nisu tako loše, ali sve ostalo bile su tek žešće verzije koktela žanrova kakvog još od sedamdesetih izvode manje talentirani autori, uzalud se nadajući da će postati novi "The Boss".

Za kraj, spomenimo i da su se Replacementsi ponovno okupili pa se iskreno nadam kako ćemo na nekoj od zagrebačkih pozornica jednom vidjeti i njih. Bojim se, pred mnogo manje publike.           


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo