ZA OBOŽAVATELJE OMILJENOG NAPITKA /

Osnovne razlike između arabike i robuste

Image
Foto: PROMO

Iako na svijetu postoji više od sto vrsti kave, ljudi uglavnom konzumiraju samo dvije.

15.1.2020.
14:46
PROMO
VOYO logo

Arabica i robusta dvije su vrste biljke kavovca čija se zrna koriste za pripremu opojnog tamnog napitka. One se odlično poklapaju u okusu i aromi pa ih je moguće miješati. Tako se na pakiranjima svježe mljevene kave može naći napis „mješavina mljevene kave“ ili pak „100% arabica“ što znači da se u pakiranju nalazi samo kava arabika. Nekoliko je bitnih razlika između arabike i robuste koje imaju značajan utjecaj na to kakav je biti okus, tijelo i aroma kave u šalici, a pravi znalci i ljubitelji kave znat će ih prepoznati.

Image
Foto: PROMO

UZGOJ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kava se uzgaja samo u sedamdesetak zemalja svijeta smještenih u ekvatorijalnom području Južne Amerike, Afrike i Azije. Coffea arabica uspijeva samo na visokim predjelima između 900 i 1800 metara nadmorske visine i na optimalnoj temperaturi od 15° do 24° C. Plodovi u tim uvjetima dozrijevaju za sedam do devet mjeseci pri čemu se razvijaju specifični okusi i arome. Biljka kave arabike je mnogo delikatnija, osjetljiva je na bolesti, nametnike i klimatske promjene pa je stoga zahtjevnija za proizvodnju. Na aribiku otpada više od 70% proizvodnje, a plantaže se nalaze u zemljama Afrike i Južne Amerike. Brazil je najveći svjetski proizvođač ove vrste kave.

Image
Foto: PROMO

Coffea canephora ili robusta kako joj samo ime kaže robusnija je i izdržljivija nego arabika. Uspijeva na niskim nadmorskim visinama do 700 metara, može izdržati više sunca i veće temperature. S obzirom na njezinu otpornost i vrlo visoke prinose, robusta je u konačnici jeftinija za proizvodnju. Ovaj tip kave uzgaja se u zemljama Azije i Afrike, a Vijetnam je proizvede najviše na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZRNO I SVOJSTVA

Zrno arabike je ovalnog oblika s karakterističnom blago zaobljenom linijom koja se proteže po sredini. Robustino zrno je manje i okruglog oblika, a crta na sredini je ravnija. Obje vrste kave imaju blagodati za zdravlje, no koncentracija dobrih sastojaka ponešto se razlikuje. Tako robusta ima skoro dva puta više kofeina nego arabika, a također sadrži više razine klorogenične kiseline, antioksidansa koji utječe na reguliranje tjelesne težine i pomaže pri mršavljenju. Arabika sadrži dvostruko veću koncentraciju aromatičnih ulja i prirodnog šećera koji utječu na njezin okus.

Image
Foto: PROMO

OKUSI I AROME

Najveća razlika između ove dvije vrste kave upravo je u okusu. Zbog visokog udjela kofeina, robusta je teška, gorka i ima zemljast okus. Okus arabike prirodno je slađi i lakši, a aromatična ulja daju cvjetne i voćne note koje kavu čine posebnom i ukusnijom za istančana nepca. Zaokružen i pun okus arabike te bogate arome razlog su zašto se arabika smatra cjenjenijom vrstom kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PROMO

Zbog navedenih činjenica, arabika se smatra najkvalitetnijom vrstom kave i apsolutni je odabir većine kavopija. Međutim, posebni uvjeti uzgoja čine arabiku težom za proizvesti što se odražava na višu cijenu. Bilo da je u pitanju mješavina ili stopostotna arabika, kava je zasigurno kraljica među toplim napitcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo