'ukop' u problemima / Osječani duguju milijune za održavanje groblja: Korisnike koji ne plaćaju naknadu čekaju problemi!

Ovaj novac namijenjen je isključivo za održavanje groblja, ne i za plaće. Košnju trave, popravak staze, čišćenja, što se do sada, govore građani radilo dobro

19.12.2018.
6:30
VOYO logo

Osječani duguju milijune za održavanje groblja, što je pogrebnu tvrtku UKOP dovelo u probleme. Kreće se u prisilnu naplatu, pa će na adrese neplatiša stizati uplatnice. 

Dva milijuna i tristo tisuća kuna nakupljeni je dug koji vlasnici grobnih mjesta gdje su sahranjeni njihovi najmiliji nisu podmirili pogrebnoj tvrtki UKOP. Račun za održavanje groblja iznosi 180 kuna godišnje, što znači da nije plaćeno oko 12.800 računa. Na adrese neplatiša stići će opomene i računi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šaljemo dvije uplatnice. Godišnja grobna naplata se plaća u dvije rate. Prva rata dolazi na naplatu do kraja petog mjeseca, a druga rata do kraja studenog", pojasnio nam je Hrvoje Ostrički, direktor UKOP d.o.o.

Ovaj novac namijenjen je isključivo za održavanje groblja, ne i za plaće. Košnju trave, popravak staze, čišćenja, što se do sada, govore građani, radilo dobro. No oni korisnici koji ne plaćaju grobnu naknadu, mogli bi se naći u problemu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prisilna naplata. Mi smo, nažalost, prisiljeni u tim situacijama kada građani određeno vrijeme ne plaćaju grobnu naknadu, ići na ovrhu putem javnih bilježnika, time se i povećavaju troškovi", nadodaje Ostrički.

Do najgoreg scenarija dolazi kada se grobna naknada ne plati 10 godina pa grobno mjesto prelazi u vlasništvo UKOP-a. Može se tada ponuditi drugima. Ipak ima i onih grobova koji su zaštićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osječkim grobljima ima i grobova znamenitih ličnosti iz povijesti kao što je maleni grob Jove Stanisavljevića 'čaruge'. Drumskog razbojnika kojega su zvali 'slavonski Robin Hood', jer pljačkao je bogate da bi davao siromašnima.

No nisu svi grobovi poput Čaruginog, pa je tako Grad nedavno na tvrtku Ukop prenio ukupno 18 grobnih mjesta i grobnica koje su prešle u vlasništvo Grada zbog dugovanja ili odricanja nasljednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo