stalne intervencije / Orkanska bura rušila stupove dalekovoda, bez struje i dalje stotine potrošača

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najviše je kvarova na električnoj mreži bilo u Lici, Gorskom kotaru, podvelebitskom području, središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji, potvrdili su nam iz HEP-a. Do kraja dana očekuje se da će svi kvarovi biti uklonjeni

27.2.2023.
16:09
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nevrijeme koje je pogodilo Hrvatsku, praćeno obilnim snijegom i olujnim vjetrom, počelo je stvarati probleme u opskrbi električnom energijom još u noći sa subote na nedjelju.

"Najčešći uzroci kvarova su pucanje vodiča pod težinom mokrog snijega ili palih grana i čitavih stabala te teška oštećenja i rušenje dalekovodnih stupova zbog olujne, a na mahove i orkanske bure. Kvarovi na mreži događali su se najviše u Lici, Gorskom kotaru, podvelebitskom području, središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji", kazali su za Danas.hr iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu, najteže je pogođena Karlovačka županija, gdje je u jednom trenutku bez opskrbe bilo oko 15.000 potrošačaa na području Slunja, Vojnića, Duge Rese, Ribnika, Žakanja, Kamanja, Ozlja i Žumberka.

Image
svi čekaju /

Pogledajte kako izgleda 'konvoj spasa' kod Zira: Nitko se ne miče, a Dalmacija i dalje 'odsječena'

Image
svi čekaju /

Pogledajte kako izgleda 'konvoj spasa' kod Zira: Nitko se ne miče, a Dalmacija i dalje 'odsječena'

"Na otklanjanju kvarova čitavu je nedjelju i jutros radilo ukupno 14 ekipa radnika HEP ODS-a, koji su danas do 11 sati električnu energiju vratili gotovo svim korisnicima, trenutačno ih je 600 bez opskrbe", kazali su nam iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Gorskog kotara zabilježeno je osam većih kvarova na području Čabra, Vrbovskog i Brod Moravica. U Ličko-senjskoj županiji je u nedjelju bez električne energije istovremeno bilo oko 2600 korisnika električne energije na širem području Gospića, Gračaca, Donjeg Lapca i u podvelebitskom primorju, jutros njih oko 900.

Iz HEP-a su nam kazali kako im je pristup lokacijama kvarova onemogućen ili je vrlo otežan zbog neprohodnih prometnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadarskoj županiji problemi su i na podvelebitskom području, kao i dijelovima obrovačkog i benkovačkog područja. Izvan pogona je desetak dalekovoda od kojih i važna 110 kV veza Obrovca s Gračacem i s hidroelektranom Velebit. Popravci se izvode svugdje gdje to dopuštaju vremenske prilike", govore nam iz HEP-a.

Nešto više od 9000 korisnika bilo je bez opskrbe u Sisačko-moslavačkoj županiji, gotovo svi kvarovi su brzo otklonjeni tako je jutros bez električne energije bilo ukupno manje od 100 korisnika na području Dvora i Gline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupno 11 velikih kvarova u kojima je bilo pogođeno oko 9500 korisnika mreže dogodilo se na području gradova Novska, Lipik i Pakrac te općine Jasenovac. Jutros je bez struje samo manji broj korisnika na području Bučja. Unatoč cjelodnevnom radu svih raspoloživih ekipa, jučer je na području Požeško-slavonske županije (općine Čaglin i Brestovac te perifernom dio grada Požege) do kraja dana bez opskrbe bilo oko 2000 korisnika. Kroz jutro je taj broj smanjen na oko 1000",rekli su nam.

Očekuje se da će danas do kraja dana svim korisnicima mreže biti uspostavljena opskrba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istočnoj Slavoniji najteže je bila pogođena okolica Đakova i Našica. Svi su kvarovi otklonjeni i jutros je potpuno normalizirana opskrba električnom energijom.

"Unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima, ekipe radnika HEP ODS-a nastavljaju s intervencijama na svim preostalim područjima u Hrvatskoj na kojima je došlo do kvarova s ciljem da što prije uspostave opskrbu električnom energijom za sve preostale korisnike", zaključili su iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo