Orkanska bura otrgnula krov riječke škole

Obilni snijeg paralizirao je zemlju i prometno odsjekao sjever od juga. Mećava je u Lici zarobila automobile, a orkanska bura Primorje ostavila bez struje.

10.3.2010.
13:29
VOYO logo

cate-201003100194004U Gospiću je palo više od pola metra novog snijega, a na Plitvičkim jezerima visina snježnog pokrivača mjestimice je viša od jednog metra. Jak vjetar uzrokuje snježne nanose preko prijevoja Vratnik, Baške Oštarije i Kapela.

Novi snježni pokrivač u nizinama unutrašnjosti bit će uglavnom između 10 i 30, u gorju ponegdje i veći od 50 cm, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/03/10/0036006.htmlPuše umjeren, na udare jak sjeveroistočnjak, u Slavoniji istočnjak. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima, a u Dalmaciji uz obalu umjeren i jak istočnjak i jugo, na otvorenom moru jako i olujno jugo.

Temperatura u unutrašnjosti će biti uglavnom između minus 5 i 0, na sjevernom Jadranu od 0 do 5, a u Dalmaciji od 6 do 11 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odsječen sjever od juga

Za sav promet zatvorena je dionica autoceste Zagreb-Split od Svetog Roka do Posedarja, pa promet teče obilazno preko Gračaca i Obrovca, ali krajnje otežano i uz česte zastoje. Snijeg je zatrpao i zatvorio dio državne ceste kroz Liku, a neprohodne su sve županijske i lokalne ceste do udaljenijih sela i naselja.

Uz ličku magistralu Plitvice-Gračac u snijegu je zastalo na desetke kamiona i tegljača. Za tu kategoriju automobila zabranjen je promet, pa je nemoguće doći s juga na sjever zemlje, i obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog olujne bure koja na udare u podvelebitskom primorju puše brzinom većom od 120 km na sat, za sav je promet također zatvorena i dionica Jadranske magistrale Novi Vinodolski-Senj-Sv. Marija Magdalena.

Orkanska bura naselja u podvelebitskom primorju u noći s utorka na srijedu ostavila je bez električne struje. Bez struje je južni dio Senja i čitav podvelebitski kraj između Senja do sv. Magdalene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metropola u prometnom kaosu

Zagrebačku gradsku službu snijeg je opet iznenadio, pa je na ulicama zavladao kaos. Zbog usporenog tramvajskog i autobusnog prometa, kasnilo se na posao.

ZET je obustavio 11 autobusnih linija prema 'brdskim' naseljima, a među njima je najviše linija koje polaze s okretišta na Črnomercu. Tramvajski promet odvija se usporeno, potvrdili su u ZET-u, ističući da su sve ekipe na terenu i da sve rade kako bi se promet normaliziralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz zagrebačke zimske službe poručuju da su sve ekipe na terenu te da zbog obilnog snijega nisu u mogućnosti očistiti brojne ulice i ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.net.hr/zdravlje/page/2010/03/10/0037006.htmlU Zagrebu i okolici glavnina snijega očekuje se sredinom dana i poslijepodne. U Zagrebu će napadati desetak centimetara snijega, a u okolici i više od 30 centimetara.

Meteorolozi prognoziraju da će oborine slabjeti tijekom noći sa srijede na četvrtak, a snijega može biti još u četvrtak ujutro. Temperatura zraka bit će između minus 3 i 0 Celzijevih stupnjeva. Bura koja na mahove doseže orkansku snagu na širem riječkom području, uzrokovala je štete na automobilima i objektima, među kojima najveću na zgradi Osnovne škole na Kozali gdje je otrgnut dio krova. Aluminijski krov je bura počela odizati pa su vatrogasci jutros skinuli oko 37 četvornih metara krova. Zbog toga je održavanje nastave danas u toj školi otkazano, ali i u nekim drugim školama na području Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su imali 20-tak intervencija zbog uklanjanja srušenih stabala i grana po gradu. Tako su oštećena i dva automobila, jedan u Kostreni a jedan u Kumičićevoj ulici u Rijeci.

Županijski centar 112 u Rijeci izvijestio je da su proglašeni zimski uvjeti na svim prometnicama u zaleđu Rijeke, Lovrana, Opatije i Crikvenice zbog napadalog snijega, leda i jakog vjetra. Sjeverni dio riječke zaobilaznice, dionica Bakar-Senj i Krčki most zatvoreni su za sav promet. Na mostu na Krku zabilježeni su udari bure i do 180 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkanska bura i snijeg stvorili su probleme u međugradskom prijevozu, pa tako autobusi za Zagreb i Pulu voze samo povremeno.

Prethodni članci:

arti-201003090760006 arti-201003090070006 arti-201003080097006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo