'situacija je vrlo ozbiljna' / Orešković s potpredsjednikom EK-a: 'Hrvatska bi mogla biti prva zemlja kojoj prijete korektivne mjere!'

Orešković je kazao kako bivša vlada nije izvršila reforme, a Dobrovskis je poručio kako se treba baviti javnim dugom, kreiranjem novih radnih mjesta te da RH riješiti još niz neravnoteža

26.2.2016.
12:57
VOYO logo

Premijer TihomirOrešković i potpredsjednik Komisije za euro i socijalni dijalog ValdisDombrovskis danas su se nakon sastanka EK-a na temu napretka Hratske u proceduri prekomjernog deficita obratili novinarima.

Orešković je kazao kako bivša vlada nije izvršila reforme, a Dobrovskis je poručio kako se treba baviti javnim dugom, kreiranjem novih radnih mjesta te da RH riješiti još niz neravnoteža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je vrlo ozbiljna. Nažalost, izgubili smo 4 godine za reforme koje je bivša Vlada obećala i govorila da provodi. Nismo vidjeli rezultate. Rezultat toga je da nam danas prijeti postupak korektivne mjere. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja kojoj prijete takve mjere.

"Manje se treba pričati, a više raditi. Na kraju priče reforme treba provesti i trebaju se vidjeti rezultati. Moramo provesti reforme. Ova vlada neće pričati nego raditi" premijer Tihomir Orešković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjedniku EK smo imali prilike predstaviti naš plan ove Vlade da smanjimo dug, povećamo investicije, smanjimo deficit, smanjimo broj nezaposlenih i da pokrenemo reforme. Manje se treba pričati, a više raditi. Na kraju priče reforme treba provesti i trebaju se vidjeti rezultati. Moramo provesti reforme. Ova vlada neće pričati nego raditi", rekao je premijer.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je kako djelovati, ali ohrabreni smo ovim što smo vidjeli danas - nova Vlada spremna je riješiti probleme kroz reforme", rekao je potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog Valdis Dobrovskis.

"Zadovoljni smo što je Vlada odlučila u 2016. svesti deficit proračuna ispod 3% BDP-a. EK je spremna pomoći vladi u provođenju reformi i u korištenju fondova EU", rekao je Dobrovskis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović i Dombrovskis istaknuli važnost reforma u Hrvatskoj

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

(Jurica Galoic/PIXSELL)

Podsjetimo, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis istaknuli su u četvrtak u razgovoru u Zagrebu potrebu provođenja strukturnih reforma kako bi se uklonile ozbiljne makroekonomske neravnoteže, priopćio je ured predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje navodi kako su Grabar-Kitarović i Dombrovskis razgovarali o "gospodarskim, ekonomskim, fiskalnim i socijalnim pokazateljima u Republici Hrvatskoj" te da je "obostrano naglašena važnost provođenja sveobuhvatnih strukturnih reforma s ciljem uklanjanja ozbiljnih makroekonomskih neravnoteža".

Dombrovskis, koji u sklopu Europskog semestra boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, je izrazio nezadovoljstvo apsorpcijom sredstava europskih fondova u Hrvatskoj koja je na razini iskorištenosti oko pedeset posto, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je izrazila "zabrinutost visinom stope nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj te brojem mlade i obrazovane radne snage koja odlazi iz zemlje zbog nedostatka novih radnih mjesta" te naglasila da "negativni demografski trendovi ukazuju kako se Hrvatska, unatoč blagom rastu gospodarstva, još uvijek nalazi, ne samo u gospodarskoj, nego i u društvenoj krizi".

Dombrovskis je nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom rekao kako Hrvatska ostvaruje skroman gospodarski oporavak, ali da za održiv gospodarski rast mora provesti "ambiciozne strukturne reforme" za koje je nova vlada spremna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je na visoki dug, i privatni i javni, visoku stopu nezaposlenosti "koja se tek postupno smanjuje" i probleme bankarskog sektora.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo