reakcije na summit u vatikanu / Optužio kaptolskog svećenika za pokušaj silovanja: 'Ne vjerujem da će oni poštivati Papine mjere'

Imao je tada 28 godina. Tvrdi da ga je prije 13 godina pokušao silovati svećenik

24.2.2019.
18:45
VOYO logo

Leona Šiljeg, novinarka RTL-a, javila se s reakcijama iz Hrvatske nakon što je u Vatikanu zatvoren povijesni četverodnevni skup o svećeničkom seksualnom zlostavljanju djece.

Tko će i kako u Hrvatskoj provesti papine smjernice?

"Provodit će ih biskupi koji su smjernice dobili, ali puno je posla pred svećenicima. Poslana je vrlo jasna poruka žrtvama da ne smiju šutjeti. Inače, posljednje upiranje žrtve prstom je upravo ovdje na Kaptol. Prošle je godine akademski slikar Marin Sovar optužio kaptolskog svećenika da ga je prije 13 godina pokušao seksualno zlostavljati. Danas sam razgovarala s njim. Pitala sam ga što očekuje nakon ovog vatikanskog summita. On kaže da za sebe ne očekuje nikakvo obeštećenje jer je on iz svega uspio pobjeći, ali da to druge žrtve svakako zaslužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače razgovarala sam i sa svećenicima, svi kažu da je ovo povijesni trenutak za Crkvu, da je ovo veliki zaokret, da žrtvama treba vratiti dostojanstvo, a da počinitelje treba kazniti. Da je ovo tema o kojoj će se još puno govoriti, govori i činjenica da je zapravo Zagreb drugi grad u Europi koji će u rujnu ugosititi sve europske svećenike jer će tu biti održana nova Europska konferencija nakon Firenze koja je bila 2017. godine u Italiji. Inače, vatikanske žrtve kažu da nisu čule niti oprosti, a da su to očekivali", kazala je Šiljeg. 

Evo reakcije iz Hrvatske

"On me pokušao silovati, to odmah izjavljujem jer već postoje nekakve manipulacije jesi ti siguran da je to bilo tako. Siguran sam. Nisam ja bio neki klinac koji ima 12 godina da nije svjestan što se dogodilo", kazao je Sovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je tada 28 godina. Tvrdi da ga je prije 13 godina pokušao silovati svećenik. Progovorio je tek sad i sve prijavio policiji. Kaže do danas se ništa nije promijenilo.

"To sve što sam čuo smatram pozitivnim. Naravno da treba proći vrijeme da se vidi hoće li te mjere biti poštovane. Ne vjerujem u potpunosti da će svećenici te mjere poštovati", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je mjere donio, a idući korak je da se one provedu.

"Mislim da te mjere moraju funkcionirati u Hrvatskoj i da će funkcionirati. Vjerujem da ćemo i u Crkvi dati sve od sebe da one funkcioniraju. Jedna od tih prvih mjera je da osobe koje su bile zlostavljene da se izjasne i da kažu. To onda znači i pravne mjere. Civilno-pravne mjere. Pravda se traži, to je ono što je naglašeno i zločinca je potrebno kazniti", kazao je Josip Bošnjaković iz Savjetodavnog povjerenstva HBK za zaštitu djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnja praksa pokazuje da je kazna dosad bila rijetkost

Prije četiri godine svećenik iz Bibinja prvi je klerik koji je po crkvenom kanonu osuđen zbog pedofilije. Prvi koji je završio iza rešetaka je don Drago Ljubičić s Raba. Pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad maloljetnicima.

Crkvu je prošle godine potresao i skandal sa svećenikom iz Splita koji je optužen za pedofiliju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo samo jednom prilikom, ali je meni nanijelo tolike traume da ja noćima ne spavam desetke godina, ja sam psihijatra tražio već sa 16-17 godina. Ja nisam odmah mu ni rekao. Ja sam skrivao od svakoga, ja sam muškarac, stid me, dolazim iz katoličke obitelji", kazao je Sovar još u travnju 2018. godine.

Klinička psihologinja Buljan Flander kaže da se i njoj javilo nekoliko djece, ali i odraslih koji su pretrpjeli svećeničko zlostavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgoda razotkrivanja u općoj populaciji je 10 do 16 godina, pa nema razloga da tako ne bude i u Crkvi. Djeca šute iz raznih razloga. Šute jer misle da im nitko neće vjerovati. Šute jer misle da će biti neki sudski proces, pa će izgubiti kontrolu na procesom. Boje se da će oni biti optuženi da su oni izazivali i da se osjećaju krivima", kazala je Gordana Buljan Flander.

Povijesnim samitom u Vatikanu Katolička Crkva napravila je zaokret. Žrtvama je poslana poruka da ne smiju šutjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo