Oprez - velika opasnost od toplotnog udara!

Velika opasnost od toplotnog udara na snazi je danas i sutra, a temperature su u pojedinim krajevima već dosegle zabrinjavajuće vrijednosti.

24.6.2012.
11:50
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorava na opasnost od toplinskog udara. Velika opasnost predviđa se danas i sutra u unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu. U utorak i srijedu bit će umjerena opasnost na srednjem i južnom Jadranu.

Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar građane upozorava da izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina te da se zadržavaju u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru. Također, treba paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postupan, da piju dovoljno tekućine, da jedu lako probavljivu hranu, nose prozračnu odjeću, obuću, šešir, pojačaju unos vitamina C, prilagode dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana i izbjegavaju tjelesni napor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ugrožena djeca i stariji

Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, nošenje zaštitne odjeće i naočala, korištenje zaštitne kreme i ostala zaštitna sredstva. Posebno su ugrožena djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom, piše HRT.

Upozorava se da bolesnika treba prenijeti u hladnu prostoriju ili hlad, skinuti mu odjeću, a ako nije pri svijesti, okrenuti ga u bočni položaj. Treba ga polijevati hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istodobno stvaranje umjetnog vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buđenje na 30 stupnjeva

Temperature su u pojedinim krajevima već dosegle zabrinjavajuće vrijednosti. Tako je već u 9 sati ujutro na Rabu, u Dubrovniku, Pločama, Splitu i Šibeniku izmjereno čak 30 stupnjeva Celzijevih.

U Zagrebu je u 9 sati izmjereno 25 stupnjeva, a tijekom dana se očekuju temperature od 35 stupnjeva na Jadranu te oko 30 stupnjeva Celzijevih u unutrašnjosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo