PERNAR MINISTRU FINANCIJA: / 'Pretačete iz šupljeg u prazno, a izbjegavate problem zbog kojeg će nam skinuti gaće'

Image

Saborski zastupnici i danas raspravljaju o Zakonu o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak. Riječ je o drugom čitanju dva od ukupno 16 zakonskih prijedloga u sklopu cjelovite porezne reforme.

1.12.2016.
11:44
VOYO logo

Ministar Zdravko Marić u svom je izlaganju o Zakonu o doprinosima kazao kako se osobni odbitak diže na 3800 kuna za sve kategorije, a da se umirovljenicima i onima s potpomognutih područja predujam poreza na dohodak obračunava po istim stopama kao i svim ostalima, ali oni imaju oslobođenje od 50 posto. Pritom se, dodao je, umirovljenicima ne mijenja ništa. Istaknuo je kako Vlada sa svojim prijedlogom ukida izuzeće od plaćanja doprinosa za drugi dohodak, ali da su iznosi upola niži.

"Ukidaju se iznimke od obveze doprinosa za umirovljenike i one koji ostvaruju drugi dohodak. Doprinos za mirovinsko osiguranje iznosit će 10 posto, a za zdravstveno 7,5 posto", rekao je Marić koji je potom predstavio i Zakon o PDV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dobijemo odobrenje EU-a planiramo podići prag za ulazak u sustav PDV-a na 300.000 kuna", izjavio je Marić te dodao kako je Vlada što se tiče prihoda od PDV-a za lokalne samouprave predvidjela kompenzirajuće mjere kao prijelazno rješenje za 2017. godinu kada će se mijenjati i Zakon o financiranju lokalne uprave.

Image
MARAS U SABORU VADIO SNOPOVE NOVČANICA: /

'Zaista je bilo dramatično. Bauk se uplašio da su to njegovi novci...'

Image
MARAS U SABORU VADIO SNOPOVE NOVČANICA: /

'Zaista je bilo dramatično. Bauk se uplašio da su to njegovi novci...'

'Navalili ste na kipare, slikare, umjetnike'

Najviše bunta kod oporbe izazvao je Zakon o doprinosima, a SDP-ovci su prigovarali na nove poreze koji se odnose na honorarni rad na što je reagirao Nenad Stazić ističući kako je riječ o nepravdi za "ljude koji se bave izuzetnim poslovima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažete da postoje četiri kategorije za plaćanje doprinosa za drugi dohodak. Navalili ste na kipare, slikare, umjetnike i glumce. Poreznom reformom smanjit ćete im prihode, a oni su često na rubu egzistencije. Tim se poslovima ne može baviti svatko i potreban je veliki talent", kazao je Stazić i dodao da se time neće skupiti mnogo novca.

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Zdravko Marić

No, Marić mu je odgovorio kako porezna pravednost koju su htjeli postići ne znači ono što Stazić govori. "Ni automehaničar ne može biti svatko", pritom je kratko dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Reformom profitira svega dva posto ljudi'

Branko Grčić ukazao je kako će tek dva posto zaposlenih ozbiljno profitirati i da je riječ o onima koji imaju plaće veće od 15 tisuća kuna, dok će ostali na plaći imati minimalne korekcije od 50 do 350 kuna. Pritom je ukazao kako se povećao jaz između prosječne neto plaće i neto mirovine.

Na sve je ponovno reagirao i Gordan Maras koji je dokazujući svoje tvrdnje jučer u Saboru ispod stola vadio "snopove novčanica" te mahao novcem tijekom izlaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umirovljenici i 98 posto zaposlenih neće imati nikakvu ili minimalnu korist. Most i HDZ vraćaju svojim biračima, samo onima koji imaju najviše. Svi umirovljenici moraju biti svjesni da Most i HDZ ne vode računa o njima. Pitanje minimalne plaće se nije ni otvorilo. Oni su se pobrinuli da dva posto ljudi dobije više novca. Menadžer u nekoj banci plaća manje poreza u Italiji, nego u Hrvatskoj. Onaj koji radi na šalteru pak plaća veći porez", kazao je Maras dodajući kako HDZ-u i Mostu nisu važni umirovljenici već oni s velikim plaćama.

"Sljedeće godine na naplatu dolazi 35 milijardi kuna duga. Otkud država planira to vratiti kada nemate dovoljno novca za trenutačne rashode. Vi se bavite pretakanjem iz šupljeg u prazno, a ove milijarde vama nisu važne. Rezultat ove reforme bit će nikakav kao što su i sve prethodne reforme pokazale. Već 22 godine bježite od pravog uzroka problema, a to je centralna banka. Taj problem će nam kad tad skinuti gaće i doći na naplatu. Kad tad naći ćemo se u procijepu iz kojeg će jedini izlaz biti mjere kakve još nismo vidjeli. Ne rješava se ništa", kazao je pak Pernar, a javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo