U Saboru idući tjedan? / Oporba traži da Plenković dođe u Sabor: 'Kad-tad će doći i tada nećemo imati milosti'

Dio HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali čak priželjkuje da premijer Plenković sutra dođe u Sabor kako bi oporbi 'začepio usta argumentima'

17.5.2018.
18:36
VOYO logo

Iako su sinoć raspravljali do kasno - oporba je od jutra bila raspoložena i u Saboru udarala iz sveg raspoloživog oružja. Ne odustaju od još jednih izvanrednih parlamentranih izbora, ali i poziva Plenkoviću da iziđe pred zastupnike i objasni svoju ulogu.

Da će premijer prije ili kasnije u Sabor, nije sporno. Procedura omogućuje oporbi da itekako propita i ovu situaciju koja ima nekoliko mogućih scenarija - onaj koji izvuče deblji kraj - neće preživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ništa dramatično", rekao je i otišao na put. No dramatično je itekako, oporba grmi: maske su pale, a Plenković je sve morao znati.

"Premijer treba zbog svega doći u Sabor i odgovarati na zastupnička pitanja. Trebamo i istražno povjerenstvo, kako bismo saznali cijelu istinu", kazao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporba ima nekoliko mogućnosti kako bi premijer u zakonom predviđenom roku došao i odgovarao na pitanja", izjavio je Branko Bačić iz HDZ-a.

Živi zid za premijera čiji odlazak traže razumijevanja nema. "On će kad-tad doći, ako ništa drugo mi ćemo ga zvati skupljajući potpise i tada nećemo imati milosti", ističe Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je demokracija procedura, trebalo bi biti jasno svima. "Bismo li doznali za autore da Index nije objavio mailove?", upitali smo Bačića.

"Ne mogu odgovoriti. Ni sam nisam dugo znao tko je pomagao potpredsjednici u pisanju zakona", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi premijer imao što objasniti i desnoj strani sabornice. I tamo mnoge kopka pa su još ranije zatražili odgovore. Onima koji pak zazivaju izbore, ali veliku koaliciju odbacuju. Stvari su, barem tako tvrde, odavno jasne. 

"Novi mailovi pokazuju ne samo da je premijer znao, da je bio informiran, nego je i osobno bio na čelu skupine Borg. Pozivam ga da raspiše izbore, da zaustavi ovu agoniju jer Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka u ovome slučaju njega", izjavio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mostu se vole pohvaliti zaslugama, ali što je s odgovornošću nakon što su s HDZ-om formirali, ne jednu nego dvije Vlade?

"Stvari možete mijenjati da lajete iz opozicije ili da budete dionik procesa pa utječete na razotkrivanje. Ja mislim da je bolji ovaj drugi put", ističe Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasan je oporbeni put na vlast dok ih napušta članstvo, a vladajući se hvale da već imaju 77 ruku za nasljednika Martine Dalić. Jedino što im nedostaje je ime.

Kada možemo očekivati premijera u Saboru?

Dio HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali čak priželjkuje da premijer Plenković sutra dođe u Sabor kako bi oporbi "začepio usta argumentima". Realnije je da će u Sabor doći idući tjedan, i to na Odbor za gospodarstvo gdje će predložiti kandidata za novog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo