OPET PODIJELILI POGREŠNE TESTOVE! / 'Ovo je neozbiljno i apsurdno, pitamo se ima li državna matura uopće smisla'

Image

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je priopćenje o pogrešci prilikom državne mature.

19.6.2017.
14:48
VOYO logo

NIŠTA SE NE DOGAĐA SLUČAJNO: Nacionalno vijeće učenika traži oštre kazne

Image
NIŠTA SE NE DOGAĐA SLUČAJNO: /

Nacionalno vijeće učenika traži oštre kazne

Image
NIŠTA SE NE DOGAĐA SLUČAJNO: /

Nacionalno vijeće učenika traži oštre kazne

"Danas, 19. lipnja 2017. godine, pristupnici državne mature školske godine 2016./2017. u 9.00 sati su pristupili polaganju ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na A (višoj) i na B (osnovnoj razini).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj je splitskoj školi kompromitiran sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i na B (osnovnoj) razini. Umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskoga jezika – Test.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donosi Odluku o odgodi ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i na B (osnovnoj) razini nakon koje će u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pristupiti izmjeni Kalendara državne mature 2016./2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan datum provedbe ispita iz Hrvatskoga jezika – Test (A i B razina) bit će objavljen tijekom današnjega dana na mrežnoj stranici Centra, MZO-a i stranici postani student", piše u priopćenju.

Reagirala i Europska mladež

Na ovu pogrešku reagirali su i iz udruge Europska mladež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska mladež želi iskazati veliko nezadovoljstvo i ogorčenost za još jednim velikim propustom NCVVO-a. Prema priopćenju za medije i javnost na službenim stranicama NCVVO-a o odgađanju ispita iz Hrvatskog jezika NCVVO je još jednu godinu zaredom pokazao svoju veliku nesposobnost u provedbi državne mature i time oštetio više od 30.000 maturanata.

Smatramo da je ponašanje od strane nadležnih za provođenje mature krajnje neozbiljno i apsurdno. Važno je naglasiti da se ovakvi propusti događaju gotovo svake godine te samim time dovodi u pitanje njihovu stručnost da i dalje nastave obavljati ovaj posao. NCVVO je svojom nepažnjom ugrozio proces polaganja i provedbe državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgodom pisanja ispita iz Hrvatskog jezika dodatno je povećan pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni što prije očituju o novom datumu polaganja ispita državne mature iz Hrvatskog jezika i da se ispričaju svim maturantima i javnosti. Nakon još jednog u nizu propusta NCVVO-a pitamo se ima li pisanje državne mature smisla", kaže se u priopćenju Europske mladeži.

Već je bilo sličnih nepravilnosti

I prijašnjih je godina, podsjećamo, bilo sličnih nepravilnosti zbog kojih su se odgađali ispiti iz državne mature. Tako je 2013. godine odgođen ispit iz hrvatskog jezika jer su koordinatori državne mature u školama u Đakovu, Senju i Splitu, umjesto eseja, podijelili ispite iz hrvatskog jezika, čime su otkrili pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinatori koji su priznali pogrešku su tada smijenjeni.

Slična situacija se dogodila i 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo