OPET MILIJUNSKI IZNOSI UPR / AVI HRVATSKIH ŠUMA? A, na radnicima i dalje štede, zlostavljaju ih i prijete im otkazima!

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Goran Kovačić

Uprava Hrvatskih šuma ovog je srpnja punila naslovnice zbog potraživanja isplate bonusa za uspješno poslovanje, za prethodne tri godine.

22.9.2016.
17:11
PIXSELL / ilustracija, Goran Kovačić
VOYO logo

Image
JAKOVINA O SPORNIM UGOVORIMA: /

'Tko je mogao znati da će Uprava Hrvatskih šuma raditi tako dobro...'

Image
JAKOVINA O SPORNIM UGOVORIMA: /

'Tko je mogao znati da će Uprava Hrvatskih šuma raditi tako dobro...'

Tročlana uprava na čijem je čelu Ivan Pavelić tražila je isplatu 5.28 milijuna kuna bonusa, pri čemu bi on sam primio 2.267 milijuna kuna nagrade. Oni su to tražili na temelju ugovora u radu kojima se reguliraju bonusi, a Jakovina ih je odobrio kao predstavnik Skupštine društva. Afera ga je koštala kandidature na listi Narodne koalicije.

Neslužbeno se doznaje kako je Uprava isplatu bonusa tražila još prije nekoliko mjeseci, dok Vlada još nije bila tehnička, piše Novi list. Ipak, Davor Romić, ministar poljoprivrede i jedini član Skupštine društva, s njima nije htio niti razgovarati. To je isticao i sam Pavelić. Sredinom srpnja pokrenuli su sudski postupak, tražeći onog što im ugovorno pripada. Niti nakon najave da će bonuse utužiti sudskim postupkom nije bilo razgovora s resornim ministrom, odnosno Skupštinom kako bi se, ako ne za prethodne tri godine, onda makar za ovu ublažio iznos koji bi Hrvatske šume trebale isplatiti Upravi na ime dobrih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari se trenutno rješavaju na sudu

Na tom polju i dalje nema pomaka.

'O navedenoj stvari vodi se sudski postupak u okviru kojeg se razmatra pravna utemeljenost ugovora o radu predsjednika i članova Uprave Hrvatskih šuma, pa tako i pojedinih odredbi tih ugovora. U predmetnom postupku razjasnit će se osnovanost prava iz spomenutih ugovora', navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Iz odgovora je jasno da tehnički ministar Romić nije pokušao ublažiti štetu pa će tročlana uprava vjerojatno ostvariti i bonus za tekuću godinu.

Dobri poslovni rezultati koji su rezultirali bonusima Uprave, dijelom su posljedica i nepoštovanja Kolektivnog ugovora, kao i nezakonitih otkaza radnicima. Sve su to radnici i sindikat ili utužili ili utužuju, pa se računa kako će ukupni troškovi sudskih sporova premašiti bonus koji bi direktor trebao dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobbing nad radnicima

No, praksa nepoštivanja kolektivnog ugovora, zastrašivanja i štednje na radnicima i dalje traje. Dio radnika se pod usmenom prijetnjom otkazima prisiljava na potpisivanje novih ugovora.

'To se zove mobbing', rekao je jedan od radnika kojem je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma kazao da će ili potpisati novi ugovor o radu ili dobiti otkaz. Naposlijetku je ipak potpisao novi ugovor po kojem gubi dvije tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo