ne znaju što će s njom /

Opća konfuzija u pravnom sustavu u slučaju 14-godišnje pomagačice Chiare Pašić: 'Nije pokazala krivnju ni žaljenje'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Prema dostupnim podacima, radi se o najmlađoj djevojčici ikad u Hrvatskoj koja je osumnjičena za počinjenje teškog ubojstva

3.4.2018.
10:35
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud je odbio žalbu za ukidanje istražnog zatvora 14-godišnjoj djevojčici koja je osumnjičena za učestvovanje u ubojstvu trugodišnjeg dječaka - vlastitog brata - kojeg je izvela zajedno s majkom, zloglasnom Chiarom Pašić, a koje se dogodilo u svibnju prošle godine, piše Jutarnji list. 

Prema dostupnim podacima, radi se o najmlađoj djevojčici ikad u Hrvatskoj koja je osumnjičena za počinjenje teškog ubojstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog njezine dobi, nije joj moguće izreći zatvorsku kaznu, ni ako bude proglašena krivom za teško ubojstvo. Prema Zakonu o sudovima za mladež, najveća moguća kazna - koju je u ovom slučaju tužiteljstvo i zatražilo - jest izricanje odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod, koja može trajati od šest mjeseci do najduže tri godine.

Ustavni sud je ipak utvrdio kako je u pravu Vrhovni sud koji je ponovno produžio istražni zatvor za djevojčicu jer sustav ne raspolaže drukčijim mjerama koja bi bila primjerena za osumnjičenu osobu njezine dobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI:

>>Novi detalji stravičnog ubojstva: majka je htjela u Makedoniju, a dječak joj je smetao

>>Nakon ubojstva Denisa: policija je navodno znala da su djevojčice iz pulskog Doma uvučene u prostituciju

>>Puljanka kojoj se sudi za ubojstvo trogodišnjeg sina nije se vratila u zatvor: 'Mojoj branjenici je mjesto u bolnici'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o sudovima za mladež, istražni zatvor se maloljetniku može izreći samo iznimno, kao krajnja mjera u najkraćem nužnom trajanju, u razmjeru prema težini djela i očekivanoj sankciji, i to samo ako njegovu svrhu nije moguće postići nekom blažom mjerom, poput smještaja u odgojni ili neki drugi dom.

Budući da 14-godišnjakinja ima povijest bježanja iz sličnih ustanova, a u obzir treba uzeti i činjenicu kako je samo ubojstvo počinjeno za vrijeme njezina bijega iz pulskog Doma za odgoj, zbog čega istražni zatvor nije zamijenjen blažim mjerama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnoj dokumentaciji, djevojčica je odrastala u krajnje disfunkcionalnoj obitelji, a od izdvajanja iz biološke obitelji zbog zlostavljanja i zanemarivanja do svoje 14. godine boravila je u Dječjem domu u L., zatim u jednoj udomiteljskoj obitelji, pa u drugoj udomiteljskoj obitelji, potom u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu, pa u Domu za odgoj u D., pa na psihijatriji Kliničkog bolničkog centra Rebro, pa u Domu za odgoj u Puli.

Djevojčica je, očigledno, godinama lutala po sustavu, suočila se s višestrukim odbacivanjem i nepripadanjem, uslijed čega se razvio i ozbiljan poremećaj osobnosti.

Psihijatrijsko vještačenje koje je navedeno u objavljenoj odluci Ustavnog suda ipak navodi kako djevojčica nema trajnih duševnih oboljenja, međutim zahvaćena je poremećajem osobnosti antisocijalnog tipa.

“U odnosu na konkretni događaj, ne ispoljuje krivnju i žaljenje, već si zamjera što je u zatvoru. Kod ispitivanja, maloljetnica detaljno opisuje zbivanja, a iz tog iskaza slijedi da je inkriminirani događaj (ubojstvo trogodišnjeg djeteta, op. a.) trajao dugo, za koje vrijeme maloljetnica nije opisivala anticipaciju straha, nije opisivala promišljanje o negativnim posljedicama događaja, već slijed opisanih radnji ne pokazujući impulzivnost, čime je ispoljila hladnokrvnost, manjak empatije i bešćutnost, kao i izostanak straha...”, piše u rješenju vijeća za mladež Županijskog suda u Puli, prvostupanjskog tijela koje je odlučilo o produženju istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crte osobnosti maloljetnice, piše u odluci Vrhovnog suda, koji je odlučivao o žalbi 14-godišnjakinjinog opunomoćenika, pokazuju usmjerenje na nagonsko zadovoljenje bez potrebe za kontrolom ili odgodom impulsa, ona se ne drži granica i pravila, osim onih koje sama postavlja; emocionalno je nezrela, nesigurna i povodljiva osoba, s niskim samopoštovanjem i pojačanom potrebom za traženjem uzbuđenja, kojih nikad ne nalazi dovoljno, uz nastojanje daljnjeg traženja, uslijed čega ima tendenciju progresije.

Iz nalaza i mišljenja sudskih vještaka, nastavlja se, proizlazi da bi djevojčica uslijed rizičnih faktora delinkventnog ponašanja, ako joj se jasno ne postave granice i ne izdvoji je se iz sredine koja “poticajno djeluje na društveno nepoželjan način ponašanja maloljetnice”, mogla ponoviti istovrsno ili teže kazneno djelo, piše Jutarnji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo