'Vražji plin' / Opasnost ugljičnog monoksida: 'Da je netko 'naletio' kada je plin počeo trovati te mlade ljude, mogli su biti spašeni'

Image
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pomoć im je mogla biti pružena, uz pretpostavku da ih je netko omamljene, ali još žive odvezao i u barokomoru, objašnjavaju stručnjaci

2.1.2021.
15:40
Denis Kapetanovic/PIXSELL
VOYO logo

Cijelu regiju potresla je stravična tragedija u kojoj je život izgubilo osmero mladih ljudi iz okolice Posušja u BiH. Iako se detalji i dalje utvrđuju, od ranije je poznato da su se djevojke i mladići otrovali ugljičnim monoksidom koji je dolazio iz agregata  koji je vikendicu.

Prokletstvo ugljičnog monoksida

Trovanje ugljičnim monoksidom, koji se nerijetko naziva i "vražji plin", moglo se izbjeći, kazao je za Slobodnu Dalmacijuprof.dr.sc. Nenad Karanović, anesteziolog i bivši predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je netko 'naletio'u prvim trenucima, kada je plin počeo trovati te mlade ljude i da ih je iznio vani, na čisti zrak životi su im mogli biti spašeni. Ma, da je samo netko otvorio prozore, da se razračila  prostorija u kojoj su boravili, cijela ova tragična priča ne bi bila ovakva", ustvrdio je Karanović. 

Image
nezapamćena tragedija /

Čekaju se rezultati obdukcije preminulih kod Posušja: 'U 37 godina nisam imao ovakav slučaj'

Image
nezapamćena tragedija /

Čekaju se rezultati obdukcije preminulih kod Posušja: 'U 37 godina nisam imao ovakav slučaj'

Iako mediji navode da je prozor bio otvoren, Karanović napominje da zasigurno ne dovoljno da kisik izvana pročisti prostoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragična smrt nastupila je kada je mozak ostao bez kisika, a na njegovo mjesto stigao je ugljični monoksid. Smrt kod ovakvih slučajeva trovanja nastupa u roku od nekoliko minuta, a to ovisi o nekoliko čimbenika, kao što je veličina prostorije.

"'Prokletstvo' ugljičnog monoksida je u činjenici da je on plin bez mirisa, okusa i da je nevidljiv. No, ako je ugljični monoksid 'potekao' iz generatora, ta mladost je trebala osjetiti smrad benzina, odnosno ispušnih plinova, ako je generator radio na pogon benzina. Očigledno ga nisu osjetili ili mu nisu pridavali važnosti", kazao je Karanović i dodao da je jedina utješna činjenica u ovom groznom događaju to da nisu imali bolnu smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su samo otvorili prozore...

Pomoć im je mogla biti pružena, uz pretpostavku da ih je netko omamljene, ali još žive odvezao i u barokomoru. Osjetili su umor, jednostavno utonuli u san i nakon toga se ugušili, rekao je Karanović.

Dr. Gojko Gošović, liječnik hiperbarične medicine kazao je da im je barokomora mogla biti spas, ali samo da ih je netko pronašao na vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije toga bi trebalo obaviti reanimaciju, transport s kisikom iz tog mjesta u Hercegovini, do barokomore, uz pretpostavku da kod njih nisu nastale maligne aritmije srca. Kod ovakvih trovanja, ako osoba preživi, znaju ostati neurološke posljedice", rekao je Gošović.

Kao i Karanović, dodaje jednu sada nepopravljivu, ali iznimno važnu činjenicu koja u budućnosti možda može spasiti živote. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stravičan slučaj, koji se mogao spriječiti da su, kojim slučajem, bili otvoreni prozori", zaključuje. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo