smrad u splitu /

Opasne plinove sa splitskog odlagališta nitko ne mjeri: gradske službe ne znaju što bi se trebalo kontrolirati

Čini se da nitko sa sigurnošću ne zna što bi se trebalo kontrolirati i tko bi to trebao raditi, a odgovornost se prebacuje s institucije na instituciju

26.11.2017.
18:59
VOYO logo

Nakon što smo otkrili kako nitko ne kontrolira potencijalno opasne plinove koji mogu nastati uslijed sanacije splitskog odlagališta Karepovac, u gradskim institucijama nastala je prava pomutnja.

Čini se da nitko sa sigurnošću ne zna što bi se trebalo kontrolirati i tko bi to trebao raditi. Odgovornost se prebacuje s institucije na instituciju, a za to se vrijeme sanacija nastavlja iako nitko ne može garantirati da je zrak čist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Marušić toliko je propatio zbog Karepovca da je zajedno sa susjedima osnovao udrugu kojoj je je jedini cilj bio izboriti se za sanaciju. Sada kada su radovi konačno započeli, problem je postao još veći.

"Sad su takli u utrobu i kad su takli u utrobu deponija, sad se vidi da nekontrolirano izlaze plinovi koji su prisutni", rekao je Ivan Marušić, Karepovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako nema dojam da se sanaciji pristupilo organizirano i po pravilima struke.

"Ovdje vlada jedan ekološki kaos, koji je definitivno opasan po zdravlje ljudi. To je sigurno. Ovdje mi to pratimo dugo tu nema kuće koja nema onkološkog bolesnika" zaključuje Marušić, Karepovac.

Nakon što je RTL objavio kako zrak nitko ne kontrolira, pojavile su se informacije da bi gradska komunalna tvrtka Čistoća trebala kontrolu dogovoriti s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo.

"Tu se radi o nekakvom nesporazumu i krivim informacijama jer Čistoća praktično nema nikakvu trenutnu obavezu da vrši bilo kakva mjerenja jer je to nadležnost u jednom dijelu izvođača radova, a u drugom dijelu Grada", poručuje direktor Čistoće SplitMiroslav Delić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga će Grad odabrati za mjerenja još nije poznato. Trebalo bi raspisati javni natječaj na kojem ne mora pobijediti Nastavni zavod za javno zdravstvo, a po tom pitanju i u samom Zavodu trenutno su dvije struje mišljenja. Jedni tvrde kako to nije apriori odgovornost Zavoda, a drugi se pitaju što će nam Zavod ako ne radi svoj posao.

Za to vrijeme građani u institucije nemaju povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo