uređaji se kvare / Onkološki pacijenti na rubu: 'U 29 dana odradila sam 14 zračenja. Tužno i nepodnošljivo'

Image
Foto: Shutterstock

Dok ministar zdravstva Vili Beroš brusi svoju zdravstvenu reformu, onkološki pacijenti i dalje zbog dotrajalih uređaja za zračenje u hrvatskim bolnicama čekaju na terapiju koja znači život

2.12.2022.
9:16
Shutterstock
VOYO logo

U KBC-u Rijeka linearni se akceleratori čitavu godinu stalno kvare, zbog čega su pacijenti na rubu živaca. Jedna se onkološka pacijentica požalila kako je u više od mjesec dana uspjela “odraditi” samo 14 zračenja, iako bi se po svim pravilima zračenje moralo odvijati dan za danom, kako bi bilo uspješno.

"Zbog kvara uređaja za radioterapiju, tijekom 29 radnih dana uspjela sam odraditi samo 14 zračenja. To je tužna i nepodnošljiva situacija za teško oboljele i njihove obitelji", rekla je pacijentica S.T. za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća pritom na to da KBC Rijeka pokriva ne samo područje grada Rijeke, već tri županije – Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku. Kad su postojeći uređaji u aktivnom stanju, dnevno se na njima liječi više od stotinu pacijenata.

U KBC-u Rijeka kažu da čine maksimalno što mogu u okolnostima gdje ovise o dotrajaloj opremi i čekaju nabavku novih uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Klinici za radioterapiju i onkologiju nalaze se dva linearna akceleratora, Oncor Impression koji je instaliran 2009. i Oncor Expression koji je započeo s radom 2011. godine. Kvarovi na koje ne možemo utjecati otklanjaju se u najkraćem roku, uz promptne reakcije nadležnog servisa", poručuju iz ravnateljstva riječkog KBC-a.

Image
PONOVNO U POGONU /

Aparat za zračenje u Klinici za tumore opet nije radio zbog prokišnjavanja na krovu: 'Ovo me jako ražalostilo'

Image
PONOVNO U POGONU /

Aparat za zračenje u Klinici za tumore opet nije radio zbog prokišnjavanja na krovu: 'Ovo me jako ražalostilo'

Na aparatima se, kažu, radi u dvije smjene, a sveukupni puni kapacitet uređaja je do 120 pacijenata na dan. Zastoji u isporuci radioterapije nadoknađuju se, kažu u bolnici, kroz rad vikendima i neradnim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog čega još nema natječaja za nabavu novih linearnih akceleratora, ako se zna da je Ministarstvo zdravstva ljetos najavilo da će Nacionalni plan za oporavak i otpornost osigurati 640 milijuna kuna za nabavku opreme za liječenje onkoloških bolesnika? Iz Ministarstva zdravstva poručuju tek da su “provedene tehničke konzultacije sa zainteresiranim gospodarskim subjektima” te da uskoro slijedi javno savjetovanje.

Svake godine od raka oboli više od 25.000 građana, a umre ih gotovo 15.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo