humans of mirovina /

Oni su digitalni glas naših umirovljenika: upoznajte ekipu koja razgovara s onima koje rijetko tko čuje, a imaju toliko toga za ispričati

Image
Foto: Humans of Mirovina

Generacija koju mnogi danas smatraju 'duhovima sadašnjice', osobe koje su ostale 'u prošlom vremenu', postale su zvijezde stranice Humans of Mirovina gdje im novinarska ekipa kroz njihove priče ponovno oživljava sjećanja

5.4.2018.
7:00
Humans of Mirovina
VOYO logo

Sigurno ste negdje u bespućima interneta i društvenih mreža naletjeli na tople priče najbrojnije dobne skupine u Hrvatskoj, umirovljenika. I poželjeli da toga ima više. Generacija koja uvijek ima nešto zanimljivo za ispričati ili se makar prisjetiti kako su stvari nekad izgledale, kako se živjelo, a kako se danas preživljava. Za to je zaslužan novinarski tim portala mirovina.hr koji je, nedugo nakon začetka portala, napravio Facebook stranicu Humans of Mirovina.

Priča ima napretek, a te priče, vjerovali ili ne, nisu šokantne niti negativne. Naprotiv, u doba kad internet diktira psihologiju mase prema određenim skupinama, osnivač i urednik portala srednja.hr i mirovina.hr Marko Matijević sa svojim timom odlučio je pokrenuti val pozitive, ali i kvalitetnih informacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal mirovina.hr zamišljen je, a tako i funkcionira, kao medij koji pruža umirovljenicima sve informacije o mirovinama i mirovinskom sustavu. Portal su otvorili s više od 17.000 fanova na Facebooku što je samo potvrdilo statistiku na koju malo tko reagira, a koju su oni jako dobro upotrijebili za unaprjeđenje digitalne prisutnosti umirovljenika - krajem 2017. broj umirovljenika u Hrvatskoj bio je oko 1.230.000, prosječna mirovina je 2.317 kuna, prosječni odlazak u mirovinu događa se s manje od 60 godina, a broj korisnika Facebooka u Hrvatskoj starijih od 50 godina premašio je brojku od 300.000. Osim što su detaljno pratili mirovinski sustav, svojim čitateljima su od početka nudili i velike priče o životu naših umirovljenika. Tako njihov Facebook cover krasi "dobri duh Siska" Željko Vrđuka koji je bio samo nagovještaj onome što slijedi. Naime, njegovu priču je prvi dan postojanja portala mirovina.hr objavila njihova novinarka Jasmina Grgurić, a važnost tog teksta prepoznalo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je Jasmini dodijelilo nagradu za internet novinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodno, generacija koju mnogi danas smatraju 'duhovima sadašnjice', nečujne osobe koje su 'ostale u prošlom vremenu', postale su zvijezde Facebook stranice Humans of Mirovina, gdje je novinarska ekipa kroz priče ponovno udahnula život njihovim davnim sjećanjima. 

Jelena Ratko, novinarka koja fotografira i radi priče na Humans of Mirovina objasnila je u intervjuu za Vijesti.hr kako je krenula cijela priča. 

"Rijetko tko nas odbije"

"Nedugo nakon otvaranja portala mirovina.hr, pala nam je na pamet ideja da fotografiramo kreativno odjevene umirovljenike po gradu. Otišli smo na tržnicu Kvatrić i vratili se s nekoliko fotografija, ali i priča. Umirovljenici gotovo uvijek imaju vremena zastati i popričati, a vrlo rado dijele svoja iskustva, shvatili smo. I tako je nastala stranica Humans of Mirovina, kojoj je cilj objediniti na jednom mjestu zanimljive priče najiskusnijih od nas. Naziv smo preuzeli od već postojećih stranica sličnog profila, od kojih je možda najpoznatija američka Humans of New York, zbog svima poznatog formata prilagođenog Facebooku", ispričala nam je Jelena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zatim im je pažnju privukla starija gospođa na trokolici

"Drugi put kad smo se odlučili posvetiti takvom zadatku, a prvi put službeno za Humans of Mirovina, iz tramvaja smo uočili stariju gospođu na trokolici. Bila je brža od tramvaja, pa smo čekali sve do prve stanice do koje je on uspio stići prije nje, izišli iz tramvaja, presreli joj put i zaustavili je. Gospođa je zastala, objasnila nam otkud joj to čudnovato prijevozno sredstvo i nastavila dalje svojim putem. Moglo se dogoditi i da nas odbije nakon što smo je tako dugo pratili. Međutim, rijetko nas tko odbije. Kada učine to, uglavnom je razlog bolest, loše vrijeme koje utječe na raspoloženje ili, rjeđe, žurba", objašnjava nam Jelena.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Poznata) Lica iz davnina

Ideje nastaju putem, kaže. Priče se stvaraju same. Ponekad Humansi, kako ih zovu u redakciji, priđu njima. Uglavnom se radi o djelovanju na licu mjesta, bez previše planiranja. "Svaka priča oduševi nas koliko i publiku", ističe.

Primjerice, jučer su razgovarali ni manje ni više nego s legendarnim Perom Kvesićem, novinarom, književnikom i scenaristom. Ako ništa, znate ga barem kao jednog od autora i začetnika "Letećih medvjedića". Ispričao je tako, između ostalog, da je mislio, pošto ga zdravlje u posljednje vrijeme ne služi, da više nikada u životu neće moći voziti bicikl. A onda je otkrio da ima električnih bicikala na Brijunima tako da sad "juri k'o avet naokolo Brijuna". 

"Imate ono, što kažu – nema gore, imati pa nemati – a meni se dogodilo obrnuto u principu, vratilo mi se što nisam imao. Nisam više mogao voziti svoj bicikl, što sam zaista volio, a kad ono – evo ga nazad. Htio sam nabaviti takav u Zagrebu. Međutim, šta smo god pogledali, svi su bili naprosto predinamični za moje sadašnje mogućnosti... Ovi na Brijunima su idealni! Kao da su rađeni po mojoj mjeri. Možda bih trebao zapisati točnu marku, pa da si nabavim takav", dio je njegove priče koju je prenio Humans of Mirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samim stilom prenošenja priča, dobro detektiranje anegdota i s čime se ljudi mogu povezati, Humans of Mirovina privlači svakog tko hoće čuti nešto interesantno i toplo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su objavili i priču o "dvije frendice iz tramvaja", starijim gospođama koje su se srele na Jelačić placu i tako počele "ogovarati ZET jer se nije držal' displaya". Ostatak teksta tek su crtice iz njihova razgovora, ali svaka otkriva nešto upravo o njima, ljudima koje svaki dan sretnete, kraj kojih prođete, osuđujete ili ne razmislite niti sekunde o njima. A ove dvije starije gospođe beskrajan su izvor komedije:

"Umirovljenici su zakon"

Znatiželjni i brbljavi, to su, zapravo, naši umirovljenici umjesto ustaljene slike namrgođenih "prdonja" kojima je glavna životna briga stići na tramvaj. Od kumice Jagice koja posljednjim atomima snage radi na placu kako bi zaradila, dok još može, koju kunu do umirovljenika sa stilom koji vole biti u trendu ili dirljivih prisjećanja o šetnji s pokojnim suprugom... A sve to, uz dostojno prenošenje emocija, vjerno ispisuje ekipa Humans of Mirovina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umirovljenici su skupina koje se kreće po marginama društva. Najbrojnija su dobna skupina, a malo ih se može čuti, osobito u sferi medija i društvenih mreža. Usto, najiskusniji su i imaju priče koje nerijetko fasciniraju mlađe generacije. Samo ih treba pitati. Rado će ispričati nama ono što možda nemaju kome drugome ili se prisjetiti davno zaboravljene mladosti - o kojoj ih malo tko pita, a ispostavilo se da ima puno onih koje ona zanima", zaključuje Jelena za Vijesti.hr. 

Upravo iz tog razloga, kad posumnjate u svoje sugrađane, a pogotovo one starije i pomislite da je baš sve otišlo kvragu, posjetite portal mirovina.hr ili Facebook stranicu Humans of Mirovina gdje ćete shvatiti upravo zašto su umirovljenici zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo