STAVILI JE NA CRNU LISTU / Dubrovčanka necijepljeno dijete dovela u vrtić pa je prijavili sanitarnoj inspekciji

Image
Foto: Grgo Jelavić/Dino Stanin/Pixsell

Roditelji koji, unatoč mjeri, odluče ostaviti svoje necijepljeno dijete u vrtiću stavljaju se na 'crnu listu'

2.7.2018.
12:39
Grgo Jelavić/Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

U Dubrovniku opet problemi zbog zabrane dovođenja necijepljene djece u vrtiće, pravila koje je uvedeno nakon što je izbila epidemija ospica na tom području.

- Ostavila sam svoje necijepljeno dijete u vrtiću, i tom prilikom oni su mi pročitali mjeru  izdanu na temelju dopisa doktora Bernarda Kaića iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji preporuča necijepljenu djecu izostaviti iz kolektiva. Roditelji koji, unatoč mjeri, odluče ostaviti svoje necijepljeno dijete u vrtiću stavljaju se na 'crnu listu'. Svi takvi roditelji, uključujući mene, bit će prijavljeni sanitarnoj inspekciji – kazala je jedna majka za Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Sumnjalo se na ospice: Pacijentica iz dubrovačke bolnice vladinim avionom hitno prebačena u Zagreb!

Podsjetimo, zbog ospica na snazi je zabrana dolaska necijepljene djece u vrtić do daljnjega, kao i zabrana upisivanja necijepljene djece u predškolski odgoj. Iako je zakon (Program zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima op.a.) još prije 16 godina zabranio upis necijepljene djece u vrtić bez obzira na epidemiju ili ne, sve do pojave ovogodišnjih ospica, poprilično se gledalo kroz prste. Dubrovački odvjetnik Darko Butigan pak smatra da je spomenuta stavka zakona čisto kršenje ljudskih prava, te je stoga podnio kaznene prijave protiv nadležnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon iz 2002. godine koji nas obvezuje na cijepljenje u vezi upisa u vrtić je ništavan jer je u suprotnosti s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine iz 2003. godine. Ta konvencija je iznad svih zakona i govori kako se „zahvat koji se odnosi na zdravlje može izvršiti samo nakon što je osoba na koju se zahvat odnosi o njemu informirana, te je dala slobodan pristanak na njega“. Kod cijepljenja vidimo kako nadležni ne poštuju tu Konvenciju, odnosno slobodnu volju, nego se vrše represivne mjere", istaknuo je Butigan.

>> Alarmantno stanje u Dubrovniku: Beba zaražena ospicama dobila je upalu pluća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Konvenciji o ljudskim pravima također stoji da svi ljudi imaju jednako pravo na odgoj i obrazovanje, a kako vidimo iz ovog dubrovačkog primjera, necijepljena djeca nemaju jednako pravo na odgoj i obrazovanje", naglašava odvjetnik.

Zanimljivo kako u najrazvijenijim europskim zemljama, poput Norveške, Njemačke i Švedske cijepljenje nije obvezno, nego je stvar izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Sumnja se da su dvije bebe zaražene ospicama: Do sada zabilježeno 13 oboljelih u Dubrovniku

"Borbe u mnogim europskim zemljama i dalje traju. U Italiji je jedan sud presudio uzročno-posljedičnu vezu između cjepiva i autizma, te je naložio državi da do kraja života djeteta isplaćuje odštetu u visini od 1500 eura mjesečno. Jedino gdje su u Europi cjepiva obvezna su visoko korumpirane zemlje poput Hrvatske", zaključuje Butigan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo