DOBILE PRIZNANJE ZA SVOJ RAD / One odgajaju našu djecu i rade to drugačije: 'Najteže je kad roditelji ne razumiju i nisu spremni razgovarati'

Listu najboljih nastavnika objavila je Agencija za odgoj i obrazovanje, ovih će dana biti promovirani u mentore i savjetnike

26.4.2019.
11:10
VOYO logo

Darija je učiteljica klavira, a Marijanka i Nada su tete u vrtiću Trešnjevka. One su zadužene za odgoj naše djece i one to rade drugačije.  Nalaze na listi 516 najboljih hrvatskih nastavnika, teta, učitelja i odgajatelja - i to zbog svoje kreativnosti, modernih metoda, ali i dobrih rezultata.

"Puno je tu rada, truda, slobodnog vremena. I upravo ovo napredovanje pokazuje moj rad i trud u slobodno vrijeme, ne samo na nastavi. Svi rezultati na natjecanjima pokazuju naš rad", kaže Darija Vlajnić, učiteljica klavira u OŠ Kontesa Dora u Našicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darija Vlajnić male Slavonce u osnovnoj glazbenoj školi u Našicama uči svirati klavir.  Dok Darija svira, Nada s djecom crta. 

"Moram priznati da je svaki njihov rad toliko divergentan i izvoran, svaki put kad vidim pomislim koliko potencijala ima u svakom djetetu", kaže Nada Gudek, odgajateljica vrtića Trešnjevka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od analiziranja Van Gogha, Dalija i Picassa, do bojanja flomasterima i temperama. Osim što dođu možda pošarani doma, Nadini klinci su sretni. 

"Dijete ne mora imati talent, ono je mali istraživač, istražuje tehniku. Nije bitno što će i kako nacrtati. Bitno je da uživa", kaže Gudek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Marijanke djeca uče crtati ono što čuju. Teta ovaj posao na inventivan način već 44 godine, mirovina se bliži, a ona ne želi otići. 

"Prije 44 godine ne bi rekla da ću opstati i izdržati ovoliko, bilo je naporno. Ne znam smijem li to reći, za vrijeme komunizma, djeca su morala biti poslušna, odgajatelji su imali predstavu za djecu, a djeca su morala slušati", kaže Marijanka Baštjančić, odgajateljica u vrtiću Trešnjevka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sada više nije tako, ponekad su problem roditelji. 

"To su najteži trenuci, kada roditelji ne razumiju i nisu spremni razgovarati s nama. Treba doći teti i pričati, mi smo na istom putu za dobrobit djeteta." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agenecija za odgoj i obrazovanje pod ministarstvom promorivala je 516 nastavnika i odgojitelja, a oni će zauzvrat dobiti 20 posto veću plaću.  Više će i raditi, bit će mentori i savjetnici. 

"Prenositi znanje je ozbiljna stvar, svako dijete je specifično, jedan poseban biser, svako dijete drugačije reagira, netko je malo uplašen, a netko opušteniji", kaže Vlajnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižničari, psiholozi, vjeroučitelji, profesori tjelesnog i filozofije. Od Dubrovnika do Vinkovaca. Svi se oni nalaze na popisu najboljih. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo