OLUJA KAKVE NIJE BILO POLA STOLJEĆA RAZVALILA HRVATSKU: / Dokad će trajati kaos? Vakula objavio novu prognozu, evo kad stiže smirenje

Image
Foto: Pixsell

Ovakvo nevrijeme Zagreb ne pamti u posljednjih 50 godina

13.5.2019.
22:51
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska je od sinoć pod naletom orkanskih udara vjetra koji su u više djelova zemlje napravili veliku materijalnu štetu, a pritom su lakše ozlijeđene tri osobe. Sada su neka područja poput Rakovice i Hrvatske Kostajnice u riziku od poplava te se već pripremaju pripremne mjere obrane.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Orkanski vjetar razvalio dijelove zemlje, zbraja se materijalna šteta

Image

Orkanski vjetar razvalio dijelove zemlje, zbraja se materijalna šteta

Neki dijelovi zemlje i dalje se bore s jakim i olujnim vjetrom i obilnom kišom, ponegdje čak i rekordnim dnevnim količinama za svibanj, navodi meteorolog Zoran Vakula. Slijede problemi.

Nevolje i danas, ali i sutra

"Gradnja, a i konfiguracija i orografija terena našeg dijela Europe, u kombinaciji s povremenom kišom, ponegdje i obilnijom, u gorju i snijegom, osobito višem - i tijekom utorka i srijede prouzročit će mnogobrojne nevolje. Naravno, i daljnji porast vodostaja, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini", kazao je meteorolog HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vakula prognozira da će vjetar u kopnenom području slabjeti, no i dalje će često biti jak, u noći i u srijedu prijepodne s još ponegdje olujnim udarima. Na Jadranu će pak bura u utorak i srijedu biti rasprostranjenija nego u ponedjeljak, pa i većinom jača, ponegdje i olujna, ne samo na udare, te će i dalje otežavati prometovanje, mjestimice ga i onemogućavati.

Smirivanje vremena u drugom dijelu tjedna

Drugi dio tjedna donijet će konačno smirivanje vremena, uz barem djelomice te sunčano i osjetno toplije vrijeme, iako ne i stabilno, prognozira Vakula. I dalje će biti povremene mjestimične kiše, na Jadranu za vikend vjerojatno i umjerenog do jakog juga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra bi obilnijih oborina moglo biti na istoku zemlje, uz oblačno i razmjerno hladno vrijeme. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar uz temperaturu između 5 i 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj i dalje vjetrovito, uz povremenu kišu, mjestimice moguće i obilniju. Puhat će jak, na udare i olujni sjeverni vjetar koji će u drugom dijelu dana postupno slabjeti. Temperatura zraka između 5 i 9 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjerno hladno bit će i u gorju. Bit će kiše, a na visinama iznad 700 metara i susnježice te snijega. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, uz povremenu kišu i pljuskove, ali i dalje vjetrovito, uz jaku, na udare i olujnu buru. More valovito, prema otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka u gorju između 0 i 5 °C, na Jadranu od 8 do 13 °C.

Stabilno vrijeme ćemo još pričekati

I u Dalmaciji će biti jake, na udare i olujne bure. Bit će promjenjivo sa sunčanim razdobljima, a mjestimice može biti kiše i pljuskova. Temperatura zraka između 13 i 17 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jugu Hrvatske u početku će još biti umjerenog juga, koje će tijekom dana postupno okretati na istočnjak i buru. Uz promjenjivu naoblaku još će povremeno biti kiše i pljuskova. Jutarnja temperatura od 10 do 13 °C, a najviša dnevna oko 16 °C.

Kiša ne posustaje

Kiša će biti česta i u srijedu, a zatim će biti sunčanije i toplije, no i dalje nestabilno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u nastavku tjedna na kopnu će biti povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, češćih, još ponegdje i obilnijih u srijedu. Od četvrtka se očekuju sunčana razdoblja, sve češća u drugoj polovini tjedna, pa će biti i toplije, ali i dalje nestabilno, uz mjestimičnu kišu. U srijedu će vjetar posve oslabjeti.

Na Jadranu sljedećih dana djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Povremeno će biti kiše i pljuskova. Bura će u srijedu oslabjeti pa će vjetar biti promjenjiva smjera, a u petak će ponovno okrenuti na jugo, koje će u subotu jačati. Bit će postupno toplije, prognoziraju meteorolozi HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo