VIDEO: / Žestoki okršaj u Saboru, Linić se zalio vodom

'Moramo riješiti probleme koje zadnjih 20 godina nitko nije htio riješiti zbog političkog straha', kazao je premijer Zoran Milanović tijekom saborske rasprave o proračunu za 2013.

27.11.2012.
11:37
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Sabor je većinom glasova donio rebalans ovogodišnjeg proračuna. Proračunski prihodi su povećani za 1,4 milijarde kuna, a rashodi za 1,5 milijardi, a manjak proračuna povećan je za 100 milijuna kuna i zadržan na razini od 10 milijardi kuna. Ukupni proračunski prihodi rebalansom su projicirani na 110,3 milijarde kuna, a ukupni rashodi porasli na 120,3 milijardi kuna.

Nakon izglasavanja proračuna, u Saboru je pokrenuta žestoka rasprava o prijedlogu proračuna za 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredno stanje

"Imamo problem jer trošimo više nego što stvaramo. Kad to radi jedna obitelj, završi u bankrotu, kad to radi tvrtka, završi u stečaju, a kad to radi država, posljedice su gore od stečaja. Moramo promijeniti neke stvari u glavama kako bismo već prekosutra imali više nego što imamo danas. Ovo što danas imamo je izvanredno stanje", kazao je premijer Zoran Milanović.

Podsjetio je na ogroman iznos novca koji država sljedeće godine mora osigurati za vraćanje kamata i ogromne troškove zbog kojih se povećava deficit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mjere koje je provela Vlada Milanović je kazao da nisu revolucionarne, ali da im je cilj olakšati funkcioniranje gospodarstva.

"Moramo riješiti probleme koje zadnjih 20 godina nitko nije htio riješiti zbog političkog straha", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova premijerova konstatacija nije se svidjela HDZ-ovki Jadranki Kosor. Kazala je "da ga razumije i suosjeća s njim" jer nije lako sa saborske govornice braniti državni proračun i govoriti o reformama, no nije se složila s njegovom ocjenom da 20 godina nije bilo hrabrosti da se učine pomaci na rashodovnoj strani proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan dio velikih problema s kojima se danas suočavate i koje pokušavate riješiti leže upravo u činjenici da Zakon o radu nije izmijenjen. Zašto nije izmijenjen? Zato što ste i vi osobno, kao, naravno, i mnogi drugi zastupnici tadašnje oporbe, podržali ne izmjene Zakona o radu, skupljanje potpisa za peticiju, 700-800 tisuća potpisa i tako redom", rekla je Kosor.

Milanović joj je uzvratio da ne zna koju je reformu provela kao premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opozicija vam nije kriva za ono što niste napravili. Zakon o radu ne spada među najrigidnije zakone o radu, spada među srednje zakone o radu. I nije nikakav problem. Problemi su drugdje. Vi mi sljedeći put recite koju ste reformu proveli. Ja tvrdim niti jednu jedinu", uzvratio je Milanović.

Bitka za investicije

"Dvije su bitne poruke - bitka za investicije i bitka za radna mjesta te povećanje broja zaposlenih", kazao je ministar Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju proračun, Linić je kazao da se u 2013. PDV bitno mijenja u svojoj strukturi. Podsjetio je da će se smanjiti PDV na ugostiteljske usluge ili usluge pružanja hrane i pića s 25 na 10 posto, s ciljem da se ojača turistička ponuda i da se produži sezona. Nulta stopa PDV-a povećat će se na pet posto, a pojačat će se i disciplina u pogledu gotovinskog plaćanja", najavio je Linić.

Procjenjuje da će se u 2013. kroz promjene u poreznom sustavu osigurati 1,2 milijarde kuna, a od investicija 1,7 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braneći proračun pred zastupnicima, ministar Linić se zalio čašom vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom rasprave o proračunu HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač predbacio je Milanoviću da sabotira investicije, ali i da na funkcije bira podobne, a ne sposobne. Kazao je i da mu nije jasno na što će se potrošiti 900 milijuna kuna namijenjenih za restrukturiranje brodogradnje.

Milanović mu je uzvratio da je skandalozno da to pitanje postavlja baš on kao bivši ministar gospodarstva, koji ništa nije napravio u brodogradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podobni i nepošteni

Popijač mu je uzvratio da je skandalozno to što on kao premijer nije napravio programe restrukturiranja brodogradilišta i što u ovoj godini nije posjetio niti jedno brodogradilište, te što ove godine nije ugovoren niti jedan brod.

Milanović je zaključio da su uvijek "najglasniji ljudi koji imaju najnečistiju savjest". Kada već priča o kadroviranju, Popijača je upitao kako je postao ministar i na kojim je sve listama bio prije toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od ovog što ste naveli ništa nije istina. Vaš nastup je skandalozan. U tri godine niste napravili ništa, sve ste ostavili da čeka izbore. Jesam plakao radi toga? Nisam. Jesam obećao da će biti sjajno? Nisam.

I još imate građanskog obraza ustati i prozivati nekoga? Ja bih sad tu trebao šutjeti. Neću šutjeti! Neka da javnost zna s kim ima posla", uzvratio je Milanović i poručio Popijaču da je "bazično i ljudski nepošten".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor: Tko je izabrao Čačića?

U Popijačevu obranu ustala je J. Kosor koja je nastavila obračun oko kadroviranja. Premijera je upitala tko je za funkciju predložio bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

"Pitanje o tome tko je i kako postao član Vlade, gospodine predsjedniče, ne bi bilo dobro ovdje sada širiti kroz replike i kroz raspravu o važnom dokumentu, jer bih naravno ja Vas mogla pitati, kako to da ste predložili da ovdje, da primjerice, Čačić postane član Vlade s tim ogromnim teretom, nažalost, koji je osobni, ali ga svakako treba gledati u političkom kontekstu', uzvratila je Kosor Milanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo