OKO 330.000 GASTARBAJTERA PLAĆA POREZ VANI, A LIJEČI SE OVDJE: / 'Nije korektno, HZZO već poduzima neke mjere'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Mnogi Hrvati koji više ne žive u Hrvatskoj te plaćaju porez u inozemstvu, koriste pravo na zdravstveno osiguranje te se i dalje liječe u Hrvatskoj

19.3.2019.
10:34
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Prema nekim procjenama oko 330 tisuća osoba koje ne žive u Hrvatskoj i dalje koriste pravo na zdravstveno osiguranje i liječe se u Hrvatskoj jer im se to više isplati, piše HRT. Naime od 1998. prijavom na HZZO, u trenutku kada se ostane bez posla, ostvaruje se zdravstveno osiguranje i pravo na zdravstvenu zaštitu, no nije nužno biti u evidenciji nezaposlenih. Stoga, mnogi koriste tu mogućnost, plaćaju porez u inozemstvu gdje rade, a liječe se u Hrvatskoj.

"Nije korektno prema onima koji ovdje žive i koji uplaćuju za zdravstveno osiguranje tako da u tom smislu HZZO će poduzimati i već poduzima određene mjere", izjavio je ministar Milan Kujundžić za koje je to i financijski i moralni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija uskoro uvodi elektroničku razmjenu podataka među državama članicama koja bi trebala pomoći u kontroli osiguranika.

Manje osiguranika u odnosu na 2017. godinu

"Prema podacima koje imamo od 31. prosinca 2018., u odnosu na 2017. godinu imamo 40 850 manje osiguranika - oko 0,96%. U našoj evidenciji je i oko 60 000 radnika koji za naše tvrtke rade u EU-u", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijan Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukelić je također naglasio da HZZO rješava problem iseljenih iz Hrvatske koji doprinose plaćaju u inozemstvu, a još uvijek se nalaze u evidenciji HZZO-a i liječe se u Hrvatskoj. "U zadnjih godinu dana uspio sam napraviti to da je pred potpisivanjem sporazum s MUP-om po kojem će HZZO dijeliti bazu podataka s MUP-om i dobivati relevantne podatke o svima koji su odjavljeni, pa i privremeno. Upravo čekam poziv ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kako bi potpisali taj sporazum."

HZZO bi od 1. srpnja trebao stupiti i u zajedničku izmjenu podataka s EU-om, u što su uključene i zemlje koje nisu članice EU-a, ali su gospodarski povezane s EU-om. "Svi koji su odjavljeni s mjesta prebivališta i oni koji su odjavljeni s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje automatizmom bi trebali biti odjavljeni i u HZZO-u, no ima dio osiguranika koji su kod nas bili direktno prijavljeni, pa ćemo sada i to urediti", rekao je Vukelić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo