Poslana i prijava /

Ogorčeni mještani žale se na nezakonit lov ribara: 'Nismo mi protiv toga da netko radi, ali smo protiv uništavanja zajedničkih vrijednosti'

Image

Ogorčeni mještani žale se kako je ribar Karlo Magić u Pašmanskom kanalu nedozvoljenim ribarskim alatima uništio njihove vrše, riblju mlađ i staništa ribe, kao i zaštićene školjke periske

8.9.2017.
9:14
VOYO logo

Mještani Dugopoljana i Neviđana, nedavno su poslali prijavu Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Ribarskoj inspekciji Zadar i Jutarnjem listu. Ogorčeni mještani žale se kako je ribar Karlo Magić u Pašmanskom kanalu nedozvoljenim ribarskim alatima uništio njihove vrše, riblju mlađ i staništa ribe, kao i zaštićene školjke periske, javlja Jutarnji.hr

"Kada smo mu prigovorili zašto tako lovi i da ćemo zvati policiju i inspekciju on nam je odgovorio: ‘Ja sam vam policija, ja sam vam lučka kapetanija, ja sam vam ribarska inspekcija. Dignite svoje vrše da ja završim poteg i onda ih ponovno topite’. Nismo mi protiv toga da netko radi, ali smo protiv uništavanja zajedničkih vrijednosti. Zašto niti jedan drugi ribar s povlasticom istom koju ima i on ne radi potegačom u Pašmanskom kanalu? Zato što poštuju pravila", rekao je Željko Dešpoja, jedan od autora prijave nakon čijeg je poziva na teren došla i pomorska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvani ribar Karlo Magić ispričao je svoju verziju događaja.

"Kao prvo nije istina da sam lovio nedozvoljenim alatima, radio sam zapas koji je dozvoljen. Drugo, znanost nije potvrdila da je taj kanal mrijestilište ribe. Treće, lokalni mještani koji su napravili prijavu imaju neoznačene i ilegalne vrše, što znači da su oni u prekršaju jer iz tih vrša prodaju ribu na crno. Ludost je da mene, profesionalnog ribara koji plaća sve poreze državi, takvi ljudi napadaju i pišu protiv mene prijave", kaže Magić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i kako je za vrijeme ribolova umalo došlo do incidenta jer je jedan mještanin došao na jedan od njegova dva broda. Tvrdi kako ih je počeo vrijeđati jer je od njega tražio da maknu vrše koje su neoznačene. Prema tome, dodaje, nije on prijetio njima već oni njemu. 

Na tvrdnje mještana kako su vidjeli da je uništio i zaštićene školjke periske, a u more bacio nekoliko stotina kilograma uništene riblje mlađi, Magić kaže: “Ako oni to tvrde zašto vam nisu poslali fotografije tih periski i mlađi?”

U Ribarskoj inspekciji u Zagrebu, doznaje se kako Magiću ovo nije prva prijava, već ih ima desetak. Mnogi ribari istim alatima love na otvorenom moru gdje ih u prekršaju češće susreće policija i inspekcija. Kazne koju su donedavno iznosle od 500 do 2000 kuna, sada su od 2000 do 5000 kuna, a ukoliko se odmah plate, iznose znatno manje. Ribari bez pogovora plaćaju kazne jer, kako se neslužbeno doznaje, postoji prešutni dogovor da se pišu manje kazne dok se ne nađe rješenje s EK oko promjene uredbe o dozvoljenim alatima. 

Dio Magićevih tvrdnji potvrdio je i Mato Oberan, šef Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore, koji kaže kako je lov mrežama potegačama nespretno svrstan u alate s koćama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska već dulje vrijeme nastoji osigurati potreba izuzeća koja bi omogućila primjerenije odredbe za rad mrežama potegačama te se može očekivati i bolja zakonska regulacija ribolova u skoroj budućnosti, navode iz Ministarstva, piše Jutarnji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo