BORBA ZA SKRBNIŠTVO / 'Ogledalo bijede hrvatskog pravosuđa': Svi pričaju o Severininom slučaju, žestoki komentari i u Saboru

Od murala nje i sina u Beogradu, preko poruke 'Sve smo mi Severina' na Cvjetnom trgu, do cjelovečernje akcije čitanja 'priča za laku noć' - diljem zemlje šalje se podrška Severini

25.1.2024.
23:30
VOYO logo

Jedna od najpoznatijih osoba u Hrvatskoj već se više od desetljeća pred očima cijele zemlje i regije bori za skrbništvo nad sinom. O Severininom maloljetnom sinu nitko od nas ne bi trebao znati ništa, a svi znamo sve, komentirala je Mojmira Pastorčić u RTL Direktu. "Severinin slučaj postao je ogledalo bijede hrvatskog pravosuđa.

Ako tako izgleda borba za sina najpoznatije Hrvatice, onda možete misliti kako izgleda borba neke gospođe Marije iz Đakova. I baš zato ovih dana o tome slučaju pričaju svi", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAVODNI PROPUST /

Vrhovni sud objavio obrazloženje zašto skrbništvo Severininog sina vraća ocu

Image
NAVODNI PROPUST /

Vrhovni sud objavio obrazloženje zašto skrbništvo Severininog sina vraća ocu

Od murala nje i sina u Beogradu, preko poruke "Sve smo mi Severina" na Cvjetnom trgu, do cjelovečernje akcije čitanja "priča za laku noć" - diljem zemlje šalje se podrška Severini. Čitanje priča je najavljeno kao čin solidarnosti sa svom obespravljenom djecom i roditeljima koje je hrvatsko pravosuđe iznevjerilo.

'Ovo je borba za sve njih'

"Ovo je jedna priča o institucionalnom nasilju koje trpe puno anonimnih Severina i anonimnih Aleksandara, i curica Aleksandri također, u cijeloj Hrvatskoj. Ovo je borba za sve njih, a ujedno je i borba za sve nas. O njima vrlo rijetko netko priča i, evo, Severina je dala fantastičan povod da o svima njima pričamo", rekla nam je pjevačica Ida Prester, koja je priču čitala među prvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povod svemu odluka je Vrhovnog suda da ukine presudu splitskog Županijskog suda iz 2021. što bi trebalo značiti povratak djeteta ocu Milanu Popoviću. I to zbog proceduralne greške jer vještaci nisu usmeno saslušani, nego je nalaz podnesen pisanim putem. Predsjednik Vrhovnog suda u izjavi Indexu prvo je medijima preporučio da o ovom i sličnim slučajevima ne pišu, da odluka nije o meritumu, ali i da Severina zlorabi svoju poziciju.

"Sve je moguće, samo se ona ne može tu shvaćati kao mala i nemoćna ženica. Ona je vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj, i zato što je jako popularna i zašto što je imućna. Ja bih tu bio jako oprezan", zaključio je Dobronić za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica: 'Neprimjerena i neprihvatljiva izjava'

Reakcije na presudu, a onda i ovu izjavu samo se nižu. Uvrštena je na stranicu "Seksizam naš svagdašnji", uz komentar da se nemoć pred mizoginim sudstvom više ne može trpati pod tepih. Profesor s pravnog fakulteta Vedran Đulabić nazvao ju je sramotnom i skandaloznom.

A 30 intelektualaca, među njima Boris Dežulović, Miljenko Jergović i Ante Tomić, objavili su proglas u kojem kažu da su zgroženi odlukom Vrhovnog suda koja nije ni ispravna, ni pravedna ni moralna. "Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške", navodi se, među ostalim, u proglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda danas se za komentar RTL-u nije javljao, njegovu izjavu zato je nadležni ministar Ivan Malenica nazvao neprimjerenom i neprihvatljivom. "Osoba koja je čelnik sudbene vlasti ne bi trebala na takav način komentirati ničiji status ni ulogu u konkretnom sudskom postupku. Imamo činjenicu da taj postupak traje predugo i to je također problem", rekao je Malenica na sjednici Vlade.

Žestoke kritike u Saboru

Još žešće kritike odluke Vrhovnog suda čule su se u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tragikomično, žalosno i tužno, ustvari pokazuje na koji način naš pravosudni sustav funkcionira. Da ne funkcionira", rekao je Marin Miletić iz Mosta.

"Sve majke u ovakvim postupcima su u jednom elementu Severina. Svi smo mi Severina, na neki način", komentirala je pak Dalija Orešković, dok je Arsen Bauk zaključio da su "oni koji su o tome odlučivali pokazali zavidnu dozu bešćutnosti za dijete o kojem se radi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer to je dijete već 11 godina, praktički cijeli svoj život, predmet mučnog postupka pred raznim sudovima i centrima za socijalnu skrb, a to, kako kaže dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, nikome ne bi smjelo odgovarati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo