ZAUSTAVILE POVORKU / Oglasile se protuprosvjednice, otkrile o kome je riječ i zašto su odlučile zaustaviti 'Hod za život': 'Zato dižemo glas protiv toksičnog napada'

A povorka ove godine nije prošla bez incidenta

20.5.2023.
13:30
VOYO logo

Ovogodišnji "Hod za život" u Zagrebu završio je dolaskom hodača u park Ribnjak. Uoči prosvjeda, Markić se obrušila na zagrebačku vlast. “Grad Zagreb je pokazao svoju netolerantnost jer je gospodin Tomašević odabrao biti gradonačelnik samo svojih istomišljenika. Nas ne zanima njegovo privatno mišljenje, nije nas zanimalo niti privatno mišljenje prošlog gradonačelnika o Hodu za život ili o gay pokretu”, izjavila je Markić uoči početka povorke.

A povorka ove godine nije prošla bez incidenta. Naime, na Ilici je pred povorku stalo je nekoliko žena koje su nosile transparente podrške dostupnom pobačaju. Na njihovim natpisima je pisalo Žena je ženi hrabra sestra. Nedostupan pobačaj = smrt žena." Policija ih je putem megafona upozorila da čine prekršaj, da se maknu ili će u protivnom nad njima biti primijenjena sredstva prisile. Povorka je nastavila put nakon što su pripadnici interventne policije odnijeli protuprosvjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POVORKA U ZAGREBU /

Prosvjednice sjele nasred ceste i blokirale 'Hod za život' u Ilici: Pogledajte kako ih odvodi interventna policije

Image
POVORKA U ZAGREBU /

Prosvjednice sjele nasred ceste i blokirale 'Hod za život' u Ilici: Pogledajte kako ih odvodi interventna policije

Nakon što je povorka završila, oglasile su se protuprosvjednice i otkrile tko su one.

'Niti 20 protuprosvjednica zaustavilo Hod za život na 15 minuta'

"Već desetljećima smo svjedokinje neokonzervativnog obezvređivanja ženskih života kroz stigmatizaciju i pokušaje kriminalizacije prekida trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato danas dižemo glas protiv toksičnog napada na žene i podsjećamo da prema Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i presudi Ustavnog suda iz 2017. godine žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučiti hoće li, s kim, kada i koliko djece roditi.

Pravo na izbor o rađanju djece uključuje i pravo na prekid trudnoće na ženin zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Republika Hrvatska je potpisnica Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Prema njima se ženama jamče jednaka prava na slobodno i odgovorno odlučivanje o broju i razmaku između svoje djece te pravo na dostupnost zdravstvenih usluga koje se odnose na planiranje obitelji. Akcija ‘Hod za život’ te njihovo zalaganje za ‘zakonsku zaštitu života’ je u prijevodu zalaganje za kriminalizaciju pobačaja što se direktno kosi s važećim zakonima" rekla je Nada Peratović, osnivačica ženske mreže Hrabre sestre.

Ženska mreža Hrabre sestre se bavi podržavanjem žena koje su se odlučile na pobačaj. U dvije i pol godine koliko Mreža postoji, svojom podrškom pomogle su preko 400 žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovim prostorima jedinstvena je naša svakodnevna podrška ženama u njihovoj odluci o prekidu trudnoće kroz našu žensku mrežu „Hrabre sestre“ koja se najpreciznije sažima u našoj poruci „Žena je ženi hrabra sestra“. Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim društveno-političkim stavovima ili obrazovnom i financijskom statusu, njenim dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška.

Na temeljima etike feminističke solidarnosti sa svakom ženom razvijamo iskren i moćan sestrinski odnos povjerenja i poštovanja koji ruši zidove svjetonazorskih razlika, razvodnjava nesolidarne podjele i izgrađuje sigurne luke međusobne zaštite i razumijevanja za žensko pitanje - onaj vječno osporavan i nikada do kraja izboren temelj osobne slobode i prava na ovladavanje životnim putevima za polovicu našeg i svakog društva, u svakoj životnoj dobi i u svakoj situaciji"m zaključila je Peratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnju protuprosvjednu akciju organizirale su Ženska mreža Hrvatske i Ženska mreža “Hrabre sestre”, uz podršku inicijative Ustani za slobodu i Drum ‘N’ Bijesa", stoji u njihovu priopćenju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo