ORKANSKI JUGO / Odsječeni i dio bez struje: župan Gorskog kotara proglasio elementarna nepogodu

Vjetar je rušio sve pred sobom i Gorane otpuhao u izolaciju. Srušena stabla doslovno su ih Odsjekla od ostatka Hrvatske. U jednom trenutku čak se ni autocetom nije moglo

12.12.2017.
18:30
VOYO logo

Jutros oko 4 sata udari juga u Kupjaku su iščupali pola krova pa kiša koja nemilice pada, čitav dan prodire u kuću. Očajna vlasnica uzalud pomiče namještaj. "Na momente, to je bila katastrofa, ja nisam mogla spavat uopće, ono kad je naišao taj jaki nalet vjetra, to je, ono, kao da će odnest cijelu kuću, streslo je cijelu kuću i mene s krevetom", kazala je Javorka Kruljac iz Kupjaka.

Gotovo da nema kuće koja je ostala pošteđena, a jugo je prodivljalo kroz svaki pedalj goranske šume. Vatrogasci u Staroj Sušici više ni ne broje intervencije, iako su i sami pogođeni. "Danas je krov diglo ujutro, negdje oko 5, 6, sati, odneslo ga je jedno 500 metara dalje od vatrogasnog spremišta", kazao je Darko Podobnik, dopredsjednik DVD Stara Sušica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvo što ne pamti se po južini, jer se buru većinom doživljava puno opakijom. Priroda u Gorskom kotaru još jednom pokazuje svoju moć. Silovito jugo kao od šale čupalo je stabla visoka i po 30 metara, a brojna od njih zakrčila su prometnice. 

Baš zato, zatvorene su sve lokalne, županijske i državne ceste u Gorskom kotaru, iznimka je jedino autocesta Rijeka- Zagreb koja je otvorena za osobna vozila. Tek iza podneva normaliziran je promet na autocesti. Dotad su vozači kamiona bili prikovani na Grobniku. "Iz Istre i stao sam u 8 sati, morali smo se vratit tu na parking", rekao je Damir Vreteran iz Podpićana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najžešći problemi ipak su se sručili na Vrbovsko, Čabar i Brod Moravice. Četiri škole bile su zatvorene, što zbog nestanka struje koje negdje još uvijek nema, što zbog ogromne štete od juga. Na školi u Vrbovskom sanacija je počela čim se vjetar jutros primirio.

"Odnijelo je trećinu krova, dakle nekih 350 kvadrata lima koji je letio na sve strane, našli smo dijelove krova u dvorištu susjednih kuća", kazao je Antun Burić, ravnatelj OŠ Ivan Goran Kovačić Vrbovsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista sudbina zahvatila je i planinarski dom. Jugo ga je demoliralo, sada se spašava što se spasiti dade jer je krov na livadi."Nikada takav olujni vjetar nije bio, štete su ogromne, štete su i na šumi, danas sam razgovarao i sa šumarima pitanje je još uvijek koliki su razmjeri ovih šteta", kazao je Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog. Toliko veliki da je župan za Gorski kotar proglasio elementarnu nepogodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo