ODMAH SU DOBILI OTKAZ, ALI I PRIJAVU DORHU: / Ministrica objavila koliko su dosad otkrili krivotvorenih diploma i svjedožbi

Image

Proces provjere dokumenata krenuo je s lažnom diplomom u Ministarstvu

13.1.2020.
11:31
VOYO logo

Mnogi se s krivotvorenom diplomom ne bi usudili raditi, no velik broj njih ipak se odlučuje na taj riskantan i sulud potez. Tako je "čistka" lažnjaka počela još prošle godine, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je rezultate procesa provjere vjerodostojnosti isprava, diploma i svjedodžbi, piše Dnevnik.hr. Divjak kaže kako je ukupno u sustavu pronađeno čak 35 krivotvorena dokumenta, od čega 18 krivotvorenih diploma i 17 krivotvorenih svjedožbi. Podsjetimo, proces provjere dokumenata krenuo je s lažnom diplomom u Ministarstvu.

"Uglavnom se radi o diplomama i svjedodžbama koje su navodno izdane u Hrvatskoj. Čim se otkrije krivotvorena diploma ili svjedodžba automatski se uručuje otkaz, osoba se prijavljuje Državnom odvjetništvu, nakon toga slijedi istražni postupak i pravosudni organi preuzimaju ove slučajeve", kazala je ministrica Divjak na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRIVENA JOŠ JEDNA LAŽNA DIPLOMA: /

'Gospođa je predavala povijest u gimnaziji'

Image
OTKRIVENA JOŠ JEDNA LAŽNA DIPLOMA: /

'Gospođa je predavala povijest u gimnaziji'

Na provjeru poslano čak 58.000 dokumenata

Ustanove u sustavu su morale ispuniti upitnike te je to učinilo 86 posto njih. Većinom su upitnike ispunjavali ravnatelji, dok su u nekim slučajevima to činili tajnici ustanova. Divjak je istaknula da je na provjeru poslano čak 58.000 dokumenata.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

14.05.2018., Zagreb - Diploma Ekonomskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

"Provjeravale su se i diplome ravnatelja, samo 7 posto ravnatelja nije poslalo svoje diplome na provjeru", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će predstavljeni i rezultati istraživanja koje je provedeno u školama u vezi procesa provjere lažnih diploma. Po iznesenim podacima vidi se da je u strukturi lažnih isprava veći dio žena pa je tako 18 žena radilo s lažnim dokumentima, dok je broj muškaraca koji je radio s lažnim ispravama manji te ih broji 13. Devet osoba od njih 18 s krivotvorenim diplomama radilo je u osnovnim školama, njih osam u srednjim školamam, a jedna osoba s lažnom diplomom radila je i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo