Odlučujuća runda - počeo trojni sastanak

Ko će popustiti - Beograd ili Priština?

2.4.2013.
12:16
VOYO logo

Trojni sastanak delegacija Srbije, Kosova i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton počeo je u Briselu u okviru osme, po mnogima odlučujuće, runde dijaloga. Ključno pitanje trebalo bi da bude autonomija za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton najpre se srela sa delegacijom iz Beograda koju predvodi premijer Srbije Ivica Dačić, a zatim i sa delegacijom iz Prištine na čijem je čelu kosovski premijer Hašim Tači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokle će trajati današnji pregovori, u ovom trenutku niko ne može da predvidi, piše Tanjug.

Mnogi smatraju da je današnji sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija odlučujući, pošto Evropska komisija sredinom aprila treba da predstavi izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će obuhvatiti i napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni vrh Srbije je juče, uoči osme runde dijaloga, postigao dogovor o tome šta je minimum srpskih zahteva i koji će biti sastav delegacije, u kojoj će, pored premijera Dačića, ovog puta biti i vicepremijer Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

U delegaciji Prištine su, pored premijera Hašima Tačija i potpredsednici kosovske vlade Hajredin Kuči, Edita Tahiri i Slobodan Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić: Hoćemo pravosuđe, policiju i odsustvo vojske

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je, posle tog sastanka, da Srbija ne traži idealno rešenje i da ništa ne odbija unapred, ali da je za Beograd neprihvatljivo sve ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i obavezno bez prisustva vojske.

- Ono na čemu insistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština - rekao je Nikolić i dodao da bi garant toga trebalo da bude EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Srbije je ocenio da Vučićev odlazak u Brisel predstavlja potvrdu jedinstva državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje.

Tači: Ne damo Srbima to što traže

Tači je rekao novinarima uoči sastanka da su predlozi koje je Priština pripremila u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovo je istorijski dan. Odlučujući momenat za moju zemlju, ali i za ceo region - dodao je Tači.

Kosovski premijer je rekao da je delegacija Prištine spremna na dogovor, ali da neće menjati stav i da neće prihvatiti ništa što izlazi iz okvira kosovskog ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tači je, pred polazak za Brisel, izjavio da neće biti lako postići sporazum i ponovio da zajednica srpskih opština neće moći da ima ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja. Prema Tačijevim rečima, cenu za eventualni izostanak sporazuma platiće Beograd, u vidu kašnjenja u procesu evropskih integracija.

Nikolić je ocenio da ono što nudi prištinska administracija nije dovoljno i upozorio je da poruke prištinskih lidera da "ništa neće da popuste" ne deluju ohrabrujuće, ali je istakao da danas "ništa neće biti konačno", mada je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sedme runde dijaloga, 20. marta, izjavila da će 2. aprila biti održan "završni sastanak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ešton: Tako blizu, a tako daleko

Ketrin Ešton je izrazila uverenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako.

- Verujem da je sporazum na dohvat ruke, iako to neće biti lako - navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nema informacija o tome da li će Eštonova izneti dvema stranama drugačiji predlog od "non pejpera" koji je Beograd u prethodnoj rundi odbacio kao apsolutno neprihvatljiv. Na pitanje o mogućnosti da Eštonova spremi inoviran predlog, Kocijančićeva je podsetila da EU ima ulogu posrednika u dijalogu i da se svaki predlog zasniva na predlozima Beograda i Prištine.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland izjavila je da SAD podržavaju nastavak dijaloga Srbije i Kosova i nadaju se uspehu na današnjim razgovorima u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike